Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Samla egna fröer

Samla egna fröer på hösten
Följ bara några enkla råd och du kan bli mer eller mindre självförsörjande på både blommande och ätbara växter. Har du inte möjlighet att samla egna fröer så har vi ett stort utbud av fröer i vår webbutik.
 
Insamling av mogna fröer
 
Så snart växter tillåts sätta frö avtar blomningen eftersom den viktiga uppgiften att föröka sig då är ordnad. 
Vi vill att våra växter skall blomma så mycket som möjligt därför är det klokt att successivt klippa bort de blommor som vissnar för att få så lång blomning som  möligt.
 
Många ätbara växter,skördar vi långt innan fröerna är ordentligt mogna så i dessa fall behöver du låta några plantor stå kvar av t.ex sallad, rädisa eller persija så att de hinner blomma och sätta frö.

För att få frö sparar man en eller ett par blommor som man låter sitta kvar för att få mogna frön.
Olika växters frö mognar olika fort och vid olika tider på säsongen så det gäller att hålla utkik vad som är på tur att bli klara att skörda.
 
Mogna fröer
Det allra viktigaste när man skall skörda fröer är att de är mogna. Orsaken till många misslyckade frösådder är att fröerna plockats för tidigt och inte hunnit mogna. Det kan i en del fall skilja bara en dag mellan helt moget eller inte. Omogna fröer gror inte.
 
Torkade tomma fröställningar på akleja
Torkade, nu tomma fröställningar av akleja
 
Det är svårt att säga exakt när ett frö är moget, men vanligen innebär det att frökapseln, fröet eller frukten släpper från plantan utan motstånd.
Ofta är färgen på ett moget frö brunt, mörkgrått eller svart, men även andra färger finns. Tomater t.ex. har gulaktiga fröer.
Blanda inte ihop själva fröet med det hjälpmedel vissa har för att sprida sig som vingar, fjädrar eller frukter. De kan ha helt andra färger.
 
Hos en del växter skvätter fröet iväg så snart det är moget. Det gäller bl.a. nävor och julrosor. Vill man vara säker på att fånga dem kan man knyta en lite huva av ett genomskinligt tyg om fröställningen för att fånga dem när de är klara.
 
Vitblommande akleja med omogna frökapslar
Akleja med frökapsel

Samla in frö

När man är säker på att fröerna är mogna bör man plocka dem så snart som möjligt. Plocka gärna när det är torrt ute eftersom fröerna måste vara torra när de förvaras. Använd en liten skål för att fånga upp små fröer.
Fröer från frukter rengörs i vatten och torkas innan de sås eller förvaras.
En del (ganska få) fröer måste sås omgående medan andra kan sparas i många år med bibehållen grobarhet.
En del fröer kan man så på hösten, andra ska sås på våren. Kolla vilken såtid som är lämplig för just dina fröer.
 
 

Så sparar du frö

Lägg fröerna i tydligt märkta fröpåsar. Förutom uppgift om växtens namn kan man märka påsen med år och månad.
Tips om hur du gör egna påsar hittar du här.
Fröpåsarna skall sedan förvaras mörkt och svalt, helst nte över rumstemperatur för att behålla grobarheten längre.

Sådder från egeninsamlade fröer

Utseendet på plantor man sår från egna fröer blir inte alltid detsamma som det hos fröföräldrarna. Det är främst köpta fröer med beteckningen F1 (första generationen) som garanterar resultatet. Rena arter behåller också sina egenskaper förutsatt att de inte korsats med någon annan art eller hybrid.
 
Det kan bli en helt annan färg eller form på blomman och även storleken kan variera något. Det beror dels på att många växter lätt korsar sig med andra växter av samma släkte, och dels på att de förädlade sorternas arvsanlag från tidigare generationer kan ge sig till känna i den nya avkomman. Därför kan tex frö från en vit pelargon ge en frösådd som ger röda blommor.

Frösådda lejongap från insamlade fröer med olika färgerFrösådd lejongap. Fröföräldern vad helt rosa. Sådden gav rosa, rosagula och helt gula blommor
 
Storlek och växtsätt på en sådd från insamlat frö kan skilja en hel del från hur 'moderplantas' framförallt om det är från en inhandlad växt som fröerna tagits. Vissa växter man köper i handeln är behandlade med medel som gör att de förblir kortväxta och kompakta. Den egenskapen är inte genetisk så därför får frösådda plantor från en behandlad växt den höjd och det växtsätt som den har naturligt.
 
Frösådda perenner från egen fröskörd i perennkrukorKrukor fyllda med frösådda perenner från egen fröskörd
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.