Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gör ett bi-spa till törstiga insekter

Bi-spa med sten och blad
Bi-spa för vatten till insekterna
 
Jag har en damm i trädgården och det är underbart att sitta invid den och titta på hur djur kommer och dricker.
 
Geting sitter på näckrosblad och dricker vatten
 
Jag tycker jag får extra mycket besök nu när det är väldigt varm, men de behöver ju alltid tillgång till fukt och vatten så de kommer även andra tider på året.
 
BIn dricker vatten i dammen
 
När jag hade bikupor här i trädgården var det alltid fullt med bin som landade på näckrosbladen eller stod i den lilla strandlinje med grus som vi kallar för grodnedgången. Visserligen finns det vatten i nektaren men de behöver vatten ändå.
På båda dessa ställen kan de dricka säkert utan att dratta i och drunkna. På bilden här ovan sitter de på ett mossbeklätt torvblock som hålls fuktigt tack vare kontakt med vattnet.
 
Har man inte en damm är ett fågelbad bra både för fåglar och insekter, men det finns några saker att tänka på om man vill bjuda just insekter på lite att dricka. 
En vid, låg skål eller fat passar bra som kärl. Den behöver inte vara särskilt stor. Precis som i dammen  behöver de en säker plats att landa och där de kan sitta tryggt och dricka.

Så här gjorde jag mitt bi-spa

  • Jag hittade ett gammalt fågelbad här hemma där jag lade ner en stor sten. En näve lite större grus är också perfekt så länge det är tillräckligt mycket så att det blir en tillräckligt stor yta för dem att landa på ovanför vattnet. 
  • Från kanten och in mot mitten av badet lade jag ner ett blad från en bergenia som blir en säker nedgång där de kan sitta och dricka. Fördelen med den typen av blad som är lite saftigare är att de är stabila och håller länge.
  • Sedan pimpade jag lite med en knippe växter som är uppskattade av många pollinerare för att bjuda på lite nektar och leda dem rätt.
 
Jag hann knappt fylla på vattnet innan den första insekten som flög förbi stannade upp och cirklade badet. Tänkte jag skulle få en bild när en insekt dricker men efter en ganska lång väntan gav jag upp. Därefter har jag sett ganska många som sitter där och dricker, men inte så jag kommit åt att fota såklart... Men glad är jag ändå, och förhoppningsvis också insekterna.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.