Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Jättevallmon, läcker också i närbild

Jättevallmo, Royal Oriental Wedding närbild
Jag har lite olika sorter av jättevallmo (kallas också orientvallmo) som växer lite här och var i trädgården. De upphör aldrig att imponera på mig, väldigt lättodlade och tacksamma. Återkommer troget år efter år. Några fler varje gång vill min stora lycka.
Årets mest överraskande sort är den djupröda som jag frösått från ett bestånd som växte här i trädgården i en kirskålsrabatt när vi flyttade hit. Jag vet tyvärr inte namnet, men det finns flera mörkröda liknande sorter.
 
röd jättevallmo

Förra året noterade jag en lite udda form på blomman och tänkte den blivit lite missformad av någon anledning när den öppnade sig. Men i år kan jag konstatera att nästan alla blommor ser lika udda ut.
 
Mörkröd jättevallmo i rabatt med rosa blommor
 
Är det någon annan som har så här konstig jättevallmo? De ser ut som utdragna strutar. Vackra och väldigt annorlunda. Ska bli intressant att följa hur de kommer att utvecklas under åren framöver om de har fått en mutation av något slag som kommer vara kvar eller om det är något tillfälligt. Kul ändå tycker jag.
 
Vit jättevallmo Royal Oriental Wedding
 
Jättevallmon som ser oskyldigt vit ut på håll som har ett mörkt inre när man kikar in heter 'Royal Oriental Wedding'. Också den en frösådd som verkar trivas där den växter.
 
Närbild inuti en vitblommande jättevallmo
 
Kolla de läckra ståndarna och pistillerna! Som ett riktigt konstverk.
 
Orangeblommande orientvallmo

Den klassiska orange jättevallmon är verkligen något extra. Vilken härlig färg! Kombinerad som här med lila allium som har en mycket grövre struktur mot de sköra kronbladen skapar en härlig effekt.
 
Inuti en jättevallmo med orange blommor
 
Och då har man ändå inte kollat inuti den! Kan man ens tro det är en vallmo?

Väldigt många blommor är oväntat vackra när man kikar in i dem. 
 
Närbild inuti en rosa tulpan

Det gäller inte minst tulpaner som har ett jättefint inre som många förbiser och tycker de är lite trista när kronbladen börjar falla utåt. Jag älskar dem!
 
Dubbelblommande orange jättevallmo
 
Den orange jättevallmon finns också i en dubbelblommande variant. Jag har den inte än i min trädgård, men den sitter på önskelistan och jag har tingat frö hos en trädgårdsvän. Ser fram emot att så dem om några månader.
 
ads
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.