FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Odla vallmo - Så ettårig och perenn vallmo

Kornvallmo i olika färger - LL

KÖP VALLMOFRÖKÖP VALLMOPLANTOR

Om vallmo

Familjen vallmoväxter, Papaveraceae innehåller ca. 120 arter som är ett-, två- eller fleråriga. 
 
Orange kornvallmo
 
Förutom att de alla är väldigt vackra och ofta mycket färggranna är vallmo i alla former väldigt uppskattade av många pollinerande insekter. 

Ettårig vallmo

De sorter vi odlar mest här i Sverige är sorter som tillhör vallmosläktet, Papaver.
Här nedan de vanligaste  ettåriga sorter:
 
Fjädervallmo 'Black Swan'
Fläckvallmo - Papaver commutatum 'Ladybird'
Fläckvallmo, Papaver commutatum
 
Kornvallmo, Papaver rhoeas i olika färger - LL
Kornvallmo, Papaver rhoeas
 
Rosablommande pionvallmo, Papaver somniferum, Paeoniflorum-gruppen
Pionvallmo, Papaver somniferum, Paeoniflorum-gruppen
 
Sibirisk vallmo
Sibirisk vallmo, Papaver nudicaule
 
Det finns även några lite mer ovanliga ettåriga sorter i familjen vallmoväxter som ibland odlas hos oss:

Kalifornisk vallmo, Eschscholzia californica
Kalifornisk vallmo, Eschscholzia californica (Sömntutesläktet)
 
Vindvallmo, Stylomecon heterophyllumVindvallmo, Stylomecon heterophyllum (släktet Stylomecon)
 
För dessa gäller i stort samma odlingsråd som sorter i vallmosläktet

Perenn vallmo

De fleråriga sorter vi odlar är:
 
Jättevallmo, orientalisk vallmo. Vitblommande
Jättevallmo/Orientalisk vallmo, Papaver orientale
 
Den orientaliska vallmon finns i många olika färger där vissa är flerfärgade i allt från vitt, rött, rosa, orange till djupaste lila.
 
Blå bergvallmo meconopsis
Bergvallmo, Meconopsis betonicifolia
 
Den vanligaste färgen på bergvallmo är blå men det finns också sorter med rosa, lila och närmast vita blommor.
 
 

Blomning hos vallmo

De ettåriga sorterna blommar under flera månader, från juni till augusti. Ibland en bit in i september.
 
Fröställlningar hos vallmo - LL
Överblommad vallmo är vackra med sina specialla fröställningar.

De fleråriga sorterna har betydligt kortare blomningstid. Ofta varar den bara några veckor under perioden juni-juli månad. De har dock ett värde både innan blomningen med sina fina, ludna knoppar och efter blomningen med sin vackra fröställning. Detta gör den fleråriga vallmon mycket värdefull i den mixade perennrabatten.
 

Växtplats för vallmo

Vallmo trivs på solig växtplats
 
Vallmo är generellt lättodlad och tålig. Den trivs och blir därför finast på en solig plats med näringsrik och väldränerad jord. De kan också växa på mer näringsfattiga jordar men blir då inte fullt lika kraftiga. En stor fördel med vallmon är att de är väldigt torktåliga även om en mer jämn fuktighet gynnar tillväxt och blomning.
 
Blå bergvallmo planerad i en skuggrabatt
 
Bergvallmon är lite mer kräsen. Den föredrar en fuktig växtplats, gärna med lite vandrande skugga. Aningen sur jord kan bidra till att den trivs bättre.
 
 

Vatten och gödsel till vallmo

Vatten behövs normalt endast i samband med sådd eller plantering av vallmo. Vid extrem torka rekommenderas att man vattnar lite längre vid ett par tillfällen. Aldrig vattna kort tid. Det kan vara sämre än att inte vattna alls för växter som är planterade i backen. Här hittar du allt för bevattning.
 
Ingen extra gödsel är nödvändig att tillföra efter plantering. Perenn vallmo får sin näring av nedbrutna växtdelar i rabatten och genom tillförande av välbrunnen kompost på våren.
 

Samla vallmofrön

Torkad frökapsel av jättevallmo
Torkad frökapelse med mogna frön
 
Vill man samla egna vallmofrön ska man inte plocka dem förrän frökapseln är helt torr. Plockar man den för tidigt är fröerna inte mogna och kommer inte att gro. Ha tålamod och låt dem torka först. Då är chansen att lyckas med sådden stor. Detta gäller både ettårig och flerårig vallmo.
 
Det finns ett knep för att kolla om fröerna är mogna som fungerar för sorter med lite större frökapsel. Skaka lätt på kapseln. Om det rasslar inifrån är fröerna mogna för skörd.
 
När frökapseln har torkat brukar det vara väldigt enkelt att skörda fröerna. Ofta spricker det upp små hål precis under 'hättan'. Därifrån sprids fröerna med vinden när fröstängeln får stå kvar. 
 
Insamling av vallmofrö från frökapsel

Klipp därför av stjälken med den torkade frökapseln och håll den upprätt tills du har en liten påse, en skål eller ett glas att hälla fröerna i. Då håller man fröställningen uppochned och skakar ordentligt på den. Snart rasslar det ut mängder med små svarta frön. Händer ingenting kan du klippa ett litet hål på kapseln så smiter de istället ut där.
 
Insamlade vallmofrö i ett vattenglas
Vallmofröerna är små och det kan rymmas flera hundra i en enda frökapsel.
 
Fröerna håller flera år om du förvarar dem mörkt och svalt. Inte över rumstemperatur. Ska du spara dem så lägg dem i fröpåsar, en liten pappersficka eller ett kaffefilter, vik och förslut så de inte kan ramla ut och glöm inte skriva på vad den innehåller och årtal när de skördats.
 
 

Så vallmo

Det är främst utvecklingstiden och till viss del rekommenderad tidpunkt för sådd som skiljer mellan de olika vallmosorterna.
Gemensamt för dem alla är att de har pålrot, dvs. roten blir lång och växer rakt ner. Därför behöver man vara försiktig om man ska flytta en planta var sig det är en lite frösådd eller en fullvuxen planta.
Ska du så perenn vallmo kan det därför vara en fördel att så i kruka så att roten störs så lite som möljigt när den ska planteras på sin tänkta växtplats.
 
TIPS! Vallmofrön är väldigt små. Ett knep man kan använda sig av för att få en bra spridning av fröerna över jorden där man sår är att blanda dem med fin sand. På så sätt strös fröerna naturligt glesare över ytan.
 

Så ettåriga vallmo

De ettåriga sorterna i papaversläktet kan man så på våren eller på hösten, som ju är den tid då de frösår sig naturligt. Vid höstsådd får man en lite tidigare blomning än om de sås på våren. 
För övriga ettåriga vallmosorter rekommenderas förodling inomhus i mars-april eller direktådd på våren.
 
Ettårig vallmo är lättast att så direkt på växtplatsen genom att strö ut dem jämnt över ytan. Ett lämpligt avstånd mellan plantorna är 10-20 cm.
Det tar ca. 2-3 veckor för fröerna att börja gro. Om plantorna sitter allt för tätt är det bra att ta bort några så att de kvarvarande utvecklas bra. Om de får slåss om utrymme, vatten och ljus utvecklas de inte alltid på bästa sätt.
 
Är du försiktig när du rensar bort småplantor som sitter för tätt kan du plantera dem på en annan plats. 
Bäst lyckas man med det om man planterar dem på sin nya plats direkt. Gräv djupt så att pålroten kommer med och sedan får bra plats där den planteras. Tryck till mycket försiktigt kring plantan och vattna.
 
Den ettåriga vallmon brukar börjar blomma 10-12 veckor efter sådd lite beroende av sort, hur ljust de står och hur bra vädret varit.
 

Så perenn vallmo

Perenna vallmosorter kan man så året om. Sår man dem inomhus är det mest lämpligt på våren så de snart kan planteras ut. 

Frösådd av jättevallmo, orientalisk vallmo

Jättevallmo kan sås direkt på växtplatsen, i en drivbänk, i en odlingslåda eller i 11 cm krukor
 
Verikulit över frösåder

Fröerna är ljusgroende och ska inte täckas men ett fint lager vermikulit över är bra om sådden står utomhus för att hålla kvar fuktigheten. Det stoppar också andra frö från att slå rot och gro i din sådd.
Håll sådden fuktigt och skydda mot stark sol och vind.

Läs gärna mer om frösådd av perenner
 
De fleråriga sorterna blommar normalt först året efter sådd. Första året brukar endast en bladrosett växt till. Sår man under hösten brukar blomningen komma följande sommar.
 
Om man sår dem dirket på den tänkta växtplatsen har man mindre kontroll på plantavståndet och hur många det blir. Glesa ut dem relativt tidigt genom att rensa bort plantor. Även om man kanske vill ha många plantor blir de inte lika fina om de står allt för tätt. Gör du rensningen tidigt så att rötterna inte hunnit bli för långa kan du flytta dem till en annan växtplats.

Frösådd av bergvallmo

Frösådda plantor av blå bergvallmo inomhus
Frösådda småplantor av bergvallmo inomhus i augusti under SunBlaster.
 
Vid frösådd av bergvallmo brukar det rekommenderas att fröerna köldbehandlas med sk. stratifiering för att gro. Det kan man göra för att kanske förbättra chansen till groning men egen erfarenhet säger att det kan gå bra ändå. Jag har sått bergvallmo inomhus under sommaren under växtlampa och de har grott fint inom en månad.
I övrigt gäller samma förutsättningar för frösådden som för jättevallmo.

Vallmo lagd i växtpress

Blomblad från vallmo som legat i press
 
Här är resultatet av några blomblad från vallmo jag lagt i vår växtpress. Vackert eller hur?
 
 
Foto: Lena Ljungquist m.fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896