FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Omplantering och fröskörd

Omplanterade mikromini saintpaulia i lerkruka
Jag har en massa sticklingar och plantor som stått lite väl länge nu och väntat på att få planteras om eller byta till en större kruka så idag var det dags för ett omplanteringsrace.
 
Sailtpauliasticklingar till ny kruka
Två olika sorters saintpauliablad har suttit i en kruka som nu är överfull med bladrosetter. Man ser tydligt det stora bladet till höger som allt vuxit ut ifrån.
 
Mest kritiskt var det för saintpauliorna som jag satte som bladsticklingar för flera månader sedan. De har verkligen vuxit till i sina små sticklingkrukor. Jag har dessutom satt flera olika blad i en kruka så sorterna behövde delas upp också.
 
Omplanterade saintpaula i lerkrukor
I förgrunden mikrominisorter av saintpaulia 'Brazos Belle'
 
Saintpaulior och deras släktingar har lite speciella krav på jord, även om det också går bra med vanlig blomjord. Men eftersom jag förberett mig så hade jag en påse med specialjorden African Violet Repotting mix hemma. Då vet jag att det blir så bra det kan bli.

Jag är lyckligt lottad och har jordkällaren full med gamla lerkrukor sedan tiden då jag hade en bra bit över 1000 olika pelargoner härhemma. När jag nu skulle plantera saintpauliorna gick jag ner dit för att hämta några krukor i lagom storlek..
 
Frökapslar av blåregn Kentucky 'Blue Moon'
Fröställningar på kentuckyblåregnet 'Blue Moon'
 
På väg till jordkällaren gick jag genom den just nu överväxta pergolan där det växer rosor, klematis och blåregn. Då såg jag att där hängde en massa fina fröbaljor på blåregnen. Fler än något tidigare år.
 
Blomma på blåregn Wisteria macrostachya 'Blue Moon'
Blåregn Wisteria macrostachya 'Blue Moon'
 
Jag letade fram en bild på blomman från i somras. Inte så tokig va!
 
Korg med frö till blåregn
Så här ser fröerna ut inne i frökapseln.
 
Nä, fröerna fick inte hänga kvar utan jag fyllde fickor och nävar med frö för att ta hand om dem. De fyllde nästan en halv gammal medelstor Sussex Trug som jag har här hemma.  Nu 'måste' jag alltså så lite blåregn också. Vilken otur!!!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.