Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

På fröäventyr i England

Provodlingsfält hos Mr Fothergills England - LL
Nyss hemkommen från en riktigt spännande och inspirerande dag hos en av våra större fröleverantörer Mr Fothergills som har sitt kontor och sina provodlingar i Newmarket utanför Cambridge norr om London. Det var riktig en fröjd. 
 
Mr Fothergills provodlingsfält i Newmarket
 
Det var mycket intressant att få möjlighet att både se provodlingarna och produktionsdelen som var väldigt imponerande. Väldigt lärorikt samtidigt som jag verkligen fick en bra inblick i hur väl allt kring kvalitetssäkring sköts i alla delar. 

Här testas regelbundet grobarhet, sortäkthet och naturligtvis också odlingsresultatet i en miljö som rimligt mycket påminner om den vi kan ha hemma hos oss i våra egna trädgårdar och odlingslådor.
 
Provodlingsfält fröer
 
Temperaturen visade på 34 grader i skuggan och fältet låg i full sol, men med solskyddsfaktor 50, en solhatt, kallt vatten i en termos och ett brinnande! intresse var det inget problem.
 
Något som däremot var lite jobbigt är insikten om hur stor plats alla frösådder av nya måste-sorter kommer att ta.
 
Sommarrudbeckia
 
Till dem hör sommarrudbeckia som ju finns i många olika färgställningar på den varma färgskalan. Både lite mer högväxande men också sorter med korta stjälkar som passar bättre i blomlådor och kruka. Fler sorter kommer i vårt sortiment 2023.
 
Provsmakning av blomsterböna
Självklart bjöds det på provsmakning
 
Där fanns en mängd olika baljväxter där bland annat blomsterbönorna imponerar stort med sina fina blommor och kraftiga växtsätt. Blomsterbönan är inte lika mycket odlad här i Sverige som i England vilket vi diskuterade en del och kom fram till att det kan ha historiska skäl där den gav riklig skörd på liten yta under krigsåren.
 
Aubergine 'White Knight' F1
 
I odlingstunnlar odlades mer värmekrävande växter som aubergine. Sorten ovan heter 'White Knight' och är en F1-hybrid som är nyhet 2023. Vilka fina frukter!
 
Zinnia 'Queen Lime Red'
Zinnia 'Queen Red Lime' var ännu finare i verkligheten än på fröpåsens bild.
 
Det var intressant att se 'gamla godingar' tillsammans med nyheter och sorter som provodlas för att kanske få komma med i sortimentet längre fram. Ibland blev jag positivt överraskad när jag såg sorter live som inte riktigt har kommit till sin rätt på fröpåsens bild. Ja, då blev det några sorter till att så...
 
Tagetes 'BUttercup' F1
 
Tagetes 'Buttercream', en F1-hybrid är en av nyheterna för 2023 som hamnade högt upp på min lista. Vilken härlig färg. Snacka om passande namn.
 
sommaraster
 
Sommaraster är kraftig 'underodlad' tror jag. Den finns i mängder av olika färger och former och är lika fin i rabatt och kruka som i buketten. Rekommenderas!
 
Jag kan sitta hela kvällen och säkert större delen av natten också om jag ska visa och berätta om allt fint som fanns att se där och som jag planerar odla nästa år, men det får räcka så här. Vi återkommer med mer info om nyheter och nya sorter längre fram.
Tills dess, välkommen att spana in vårt jättesortiment med fröer till både ätbara och blommande växter.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.