Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Veggiepizza och sticklingar

Förökning av begonia med bladsticklingar
Julmat är mäktigt och gott. Kanske inte i alla stycken det nyttigaste man kan äta, men julens läckerheter är till för att avnjutas utan dåligt samvete.
 
Pizza med butternutsquash
 
Efter ett par dagar med rester från julbordet blev jag bjuden på en fantastiskt god pizza med pålägg av butternutsquash, massor med vitlök, parmesanost, oregano och valnötter som vi avnjöt med stora lass ruccola. Receptet hittar du här.
Pizza är inte bara gott utan en väldigt bra grund för just rester av olika slag. Passar inte resterna att grillas i ugnen kan man ju istället lägga på det som topping?
 
Stickling av nerium oleander
 
Mellandagar betyder sticklingsdagar för mig. Ser jag tillbaka finns framgår ett tydligt mönster där jag kan se att många av mina krukväxtsticklingar blivit till just i mellandagarna. Det ser jag på datummärkningen jag gör på baksidan av plantetiketten.

Det känns väldigt trivsamt att fixa och dona lite bland växterna i lugnet som kommer efter de lite mer stressfyllda dagarna innan jul.
"Tröskeln" med midvintersolståndet är passerad och nu blir det bara ljusare, även om det dröjer innan ljuset på fönsterbrädan räcker för sticklingar och frösådder. Intill dess får de stå under mina växtlampor.
 
Jag såg just ett av mina blogginlägg från början av januari i år som handlade just om sticklingar. Jag hade då precis satt upp hyllkonsolerna med lampor över i mitt odlingsrum. Nu ett år senare kan jag berätta att det fungerar perfekt. 
 
ads
 

Så här har jag byggt mina odlingshyllor.

odlignsrum med hyllor och växtlampor
 
Jag har satt upp hyllkonsoler på väggarna som gör det möjligt att ändra höjden på hyllorna beroende av hur stort utrymme som behövs.
På konsolerna har jag Underbevattningsbricka Jumbo och över den hänger lampan LightWave T5 4x54 W.
 

Jag kan ställa växter direkt på brickan som jag gör med pelargonsticklingar som inte ska täckas under rotning.
Övriga sådder och sticklingar står i miniväxthus av lite olika storlek så de får den där extra luftfuktigheten som hjälper dem att växa och minskar risken för snabb uttorkning hos de små.
 
Den lilla överskottsvärme som avges från lampan under odlingsbrickan tjänar som undervärme så rotning och groning av fröerna går extra fort. Behöver bara passa lite extra med vattningen. 
Undervärme gör verkligen skillnad för nästan alla frösådder och sticklingar. Du kan läsa med om det i artikeln Undervärme vid uppdragning av plantor.
 
Jag har haft minst två hyllor i gång hela tiden fyllda med sticklingar, frösådder och olika slags småplantor som behövt lite extra ljus och omvårdnad tidig vår och nu när det är otrivsamt mörkt i fönstren.
 
Bladbegonior bladförökning
 
Nu börjar hyllorna fyllas igen med lite olika delningar och sticklingar från helgens odlingsäventyr. Äntligen dags igen!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.