Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Undervärme vid uppdragning av plantor

Undervärme i växthus - LS
Visste du att... fröer generellt gror bäst i en temperatur mellan 18 och 23 grader. Men faktum är att de flesta fröer till sommarblommor och ettåriga köksväxter gror snabbare när temperaturen ligger kring 27 grader.
 
Enklast löser vi detta genom att ställa våra frösådder på en värmematta. (Jodå, det fungerar nästan lika bra om sådden står ovanpå ett element eller på ett golv med värmeslingor om det ger tillräckligt mycket värme.)
 
Värmamatta för odling av sticklingar och fröer

Även sticklingar av nästan alla växter får rötter fortare om de får undervärme. Den viktigaste framgångsfaktorn när man tar sticklingar är att underlätta så mycket som möjligt för att rötter ska bildas. Det är en ganska känslig process och mycket kan gå fel:
 
  • För mycket vatten
  • För lite vatten
  • Låg luftfuktighet
  • Kyla
  • Drag
  • För lite ljus osv...
 
Därför kan en undervärmematta effektivt förbättra chanserna att lyckas med rotning av sticklingar eftersom tiden för rotbildning kortas.
 
 

Var kan man odla med undervärme?

Med undervärme kan man även använda utrymmen som annars är lite för kalla att odla i som tex en källare eller ett uteförråd. Man kan också börja driva sådder och sticklingar i växthuset tidigare än annars.
 

Vilken typ av undervärme finns det?

Det finns olika lösningar för undervärme där de enklaste består av mjuka mattor som har färdiginställd värme som är relativ den omgivande temperaturen. Mer avancerade mattor finns med termostat med avkännare som mäter temperaturen i jorden. Det finns också kompletta miniväxthus med undervärme med och utan termostat som är väldigt praktiska.
 
Miniväxthus med undervärme för uppdragning av frö och sticklingar
 

Vad är viktigt att tänka på när man odlar med undervärme?

Vattning

Något som det är viktigt att tänka på när man använder sig av undervärme är att jorden torkar fortare än annars. Det kan ibland också vara svårt att veta när det är dags att vattna eftersom att jorden upptill i krukan kan se fuktig ut trots att det är torrt längre ner i krukan. Varken frösådder eller sticklingar mår bra av för torr jord, men nästan lika illa är det med allt för blöt jord. Lyft och känn vikten på krukan eller stick försiktigt ner fingret i jorden för att känna fuktighetsnivå. Efter ett tag brukar man lära sig när det är dags att vattna.
 

Ljuset

Tänk på att ljuset är minst lika viktigt som temperaturen vid frösådd och rotning av sticklingar. För att få fina plantor rekommenderas minst 8 timmars full tillgång till solljus eller bra växtbelysning för odling med rätt sorts ljus för plantuppdragning.
 

När kan jag sluta med undervärme?

När fröerna grott och sticklingarna börjat växa trivs de bäst i normal rumstemperatur och slipper gärna värmemattan.
 
Foto: Linda Sandström m.fl
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.