Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Förökning

Undervärme vid uppdragning av plantor

Undervärmematta för uppdragning av växter i växthus
Visste du att....Nästan alla fröer gror bäst i en temperatur mellan 18 och 23 grader. Men faktum är att nästan alla fröer till sommarblommor och ettåriga köksväxter gror snabbare när temperaturen ligger kring 27 grader.
 
Värmamatta för odling av sticklingar och fröer

Enklast löser vi detta genom att ställa våra frösådder på en värmematta. (Jodå, det fungerar nästan lika bra om sådden står ovanpå ett element eller på ett golv med värmeslingor om det ger tillräckligt mycket värme.)

Även sticklingar av nästan alla växter får rötter fortare om de får undervärme.  Den viktigaste framgångsfaktorn när man tar sticklingar är att underlätta så mycket som möjligt för att rötter ska bildas. Det är en ganska känslig process och mycket kan gå fel: För mycket vatten, för lite vatten, låg luftfuktighet, kyla, drag, för lite ljus osv. Därför kan en undervärmematta effektivt förbättre chanserna att lyckas med rotning av sticklingar eftersom tiden för rotbildning kortas.
 
 

Med undervärme kan man även använda utrymmen som annars är lite för kalla att odla i som tex en källare eller ett uteförråd. Man kan också börja driva sådder och sticklingar i växthuset tidigare än annars.

Det finns olika lösningar för undervärme där de enklaste består av mjuka mattor som har färdiginställd värme som är relativ den omgivande temperaturen. Mer avancerade mattor finns med termostat med avkännare som mäter temperaturen i jorden. Det finns också kompletta miniväxthus med undervärme med och utan termostat som är väldigt praktiska.
 
Miniväxthus med undervärme för uppdragning av frö och sticklingar

Något som det är viktigt att tänka på när man använder sig av undervärme är att jorden torkar fortare än annars. Det kan ibland också vara svårt att veta när det är dags att vattna eftersom att jorden upptill i krukan kan se fuktig ut trots att det är torrt längre ner i krukan. Varken frösådder eller sticklingar mår bra av för torr jord, men nästan lika illa är det med allt för blöt jord. Lyft och känn vikten på krukan eller stick försiktigt ner fingret i jorden för att känna fuktighetsnivå. Efter ett tag brukar man lära sig när det är dags att vattna.
 
När fröerna grott och sticklingarna börjat växa trivs de bäst i normal rumstemperatur och slipper gärna värmemattan.
 
Tänk på att ljuset är minst lika viktigt som temperaturen vid frösådd och rotning av sticklingar. För att få fina plantor rekommenderas minst 8 timmars full tillgång till solljus eller en bra växtlampa med rätt sorts ljus för plantuppdragning.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com