Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Druvorna mognar och buddlejorna trivs

Ovanlig buddleja Buddleja x weyeriana med gula blommor
Sommaren håller sig kvar med sköna temperaturer. Perfekt för fortsatt mognad av tomater och andra värmeälskande växter som vindruvor till exempel.
 
Staketdruva på väg att mogna
 
Jag har staketdruva som klänger längs både spaljé och upp över uteplatsen och en sort jag tror är Himrod som är planterad så att den växer inne i mitt växthus. Den får mängder med gröna, söta druvor. 
 
Karin Elmberg har skrivit en jättebra artikel om plantering och skötsel av druvor. Där får du också tips om vilken druva som passar att odla var.
 
Gulblommande buddleja
Den läckra och lite mindre härdiga gula buddlejan Buddleja x weyeriana är väldigt populär hos bin, humlor och fjärilar.
 
Här i trädgården blommar buddlejorna för fullt sedan flera veckor tillbaka. Jag är lite svag för just buddlejor och har ganska många sorter som trivs riktigt bra här i zon 2. 
 
Buddleja White Profusion
Här står jag och sträcker mig under min vita Buddleja 'White Profusion' som är minst fyra meter hög. Kolla vilka jättekolvar!
 
Några av de buddlejor jag haft några år är närmare fyra meter höga och fullständigt överfulla med blommor. En fröjd att se inte minst när solen visar sig och fjärilar, bin, humlor och andra pollinerare surrar och fladdrar runt de vackra blomkolvarna.
 
Buddleja Niche's choice med lila blommor
Sorten 'Niche's Choice' både förgrenar sig bra och blir hög och fin med mängder av blommor. (fick inte plats med mer än en del av pannan när jag ville visa hur hög den blir med en selfie!)
 
Oftast fryser buddlejor ner ganska ordentligt under vintern, och de blir nog finast om man klipper ner dem till 40-50 cm höjd. De skjuter då en massa nya skott så snart tillväxten börjar igen på våren. De två på bildena ovan har jag fuskat med och bara låtit vara så de är lite glesare nedtill. 
 
Buddlejan är härdig någonstans till zon 4 eller zon 5 om man planterar den på en plats skyddad från kyliga vindar, gärna invid en värmande vägg.
Ett sätt att förbättra tåligheten för växter som är dåligt härdiga är att plantera i jord som är lätt och lucker. Den värsta boven här är annars kraftig lerjord där vatten kan bli stående så att rötterna fryser.
 
Sticklingar av buddleja
Sticklingar av buddleja rotar sig lätt och snabbt
 
Buddlejan är jättelätt att föröka med sticklingar så varför inte passa på nu att utöka med fler plantor innan det blir mörkt och kallt. Jag har skrivit om förökning av buddleja tidigare här på sidan. Du hittar den artikeln här.
 
Jätteskön sekatör Garde Life
 
När man tar sticklingar och för att städa lite bland perenner och små grenar som spretar är det bra med en liten, vass och smidig sekatör. Jag har en favoritsektör som jag köpte med mig hem idag. Vi använder den här modellen hela tiden på jobbet när vi sköter om och rensar bland växterna på kontoret och i våra visningsväxthus. Den är nätt, lätt och helt underbart skön både i grepp och skär.  Den heter Tvåskärrsekatör Garden Life. Jag  kan verkligen rekommendera den för all lättare beskärning och klippnning. En dröm i handen!
 
Omslag pelargonbulletinen med zonarticpelargon
 
Sen bara måste jag ju visa det vackra omslaget på senaste numret av Svenska Pelargonsällskapets tidning med 'Unicorn zonartic Bride by CB'. En sort jag tagit fram som en del av den fröbank jag fick av den otroligt skicklige förädlaren Cliff Blackman för många år sedan. Visst är den fin!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.