Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötsel och förökning av Buddleja

Fjärislbuske med gula och rosa blommor
Syrenbuddlejan är en riktig fjärilsmagnet. De underbara, skira blomkolvarna förekommer i olika färger från blålila till rosa och vitt, men även röda och gula blommor finns för den som letar.
Det vetenskapliga namnet på denna trädgårdsfägring är Buddleja davidii. Populärnamnet ’fjärilsbuske’ är givet då blommorna har en otrolig attraktionskraft på fjärilar men också på många andra pollinerande insekter.
I länder med lite varmare klimat än Sverige betraktas Syrenbuddleja som en invasiv växt eftersom den lätt frösår sig och växer relativt fort.
 
Syrenbuddleja med fjäril

Arter och underarter av Buddleja

Buddlejan kommer ursprungligen från Kina och har fått sitt namn från missionären och zoologen Arman David. Buddlajan kom till Europa i slutet av 1800-talet

Det finns över 110 olika arter av Buddleja var och en med egena speciella egenskaper. Av dem tillhör Syrenbuddlejan, Buddleja Davidii de tåligaste och är den som vi främst odlar i Sverige.
 
Det finns även korsningar inom släktet som är väldigt odlingsvärda och klarar upp till ca. zon 2 som t.ex. Buddleja x weyeriana, En korsning mellan Buddleja davidii och Buddleja globosa (se bilden nedan)
 
Buddlejahybrid Buddleja x weyeriana med gula blommor
 

Underarter Buddleja davidii

Inom släktet finns även underarter med olika egenskaper som i sin tur används för att korsa fram nya spännande former:
  • Buddleja davidii var. nanhohensis har närmast ett dvärgliknande växtsätt och relativt små blommor. Bladen har en gråaktig ton.
  • Buddleja davidii var. magnifica utmärker sig genom sina extra långa blomställningar som kan bli upp till 60 cm långa.
  • Buddleja davidii var. superba har de allra längsta blomställningarna som kan bli över 60 cm långa!
  • Buddleja davidii var. wilsonii har mer löst sammansatta, lätt fluffiga blomställningar
  • Buddleja davidii var. veitchiana blommar med ljusblå blommor relativt tidigt på säsongen.

Utseende

Blommorna är sammansatta av mänger med små blommor som sitter samlade i kolvlika klasar längst ut på årsskotten. Kolvens längd varierar från 10-30 cm, i vissa fall ännu längre. Vanligast är olika rosa och lila nyanser samt vitt, men även sorter med gula och nästan röda blommor finns. Blomningen påbörjas i mitten av juli och pågår en bit in i september.
 
Lång blomställning på rosablommande fjärilsbuske med fjäril
 
Bladen är mellangröna med gråaktig baksida och har en utdragen lancettlik form.
 
Stor fjärilsbuske Syrenbuddleja med ljustlila blommor
 
I Sverige blir syrenbuddlejan oftast inte högre än 3 meter, ju varmare läge dess större buske. Växtsättet är upprätt, men bredden blir ändå 1-1,5 meter eftersom grenarna tyngs av blommorna och viker ut i en graciös båge.
Även om syrenbuddlejan är en buske kan vi i Sverige nästan betrakta den som en storväxt perenn då den oftast fryser ner en hel del på vintern och blir finast om den skärs ner inför den nya säsongen.
 

Skötsel av syrenbuddleja

Härdighet

Härdigheten skiljer en del mellan namnsorterna. Vissa klara bara zon 2, medan andra är härdiga upp till zon 4.
Ett alternativ om man bor i en högre zon är Ungersk Syren Syringa josiakaea som blommar lite tidigare på säsongen. Den har dock inte samma attraktionskraft på fjärilar, men har fördelen att den är helt härdig till zon 7
 
I de kallare zonerna rekommenderas vintertäckning med löv eller liknande kring rötterna för att skydda mot förfrysning och få en bra start på vårens tillväxt.
Grenarna fryser oftast ner på vintern, men eftersom den blommar på årsskotten är detta inget större problem. Beskär den hårt på våren innan tillväxten startar så bildas snart många nya skott från stammen som bär blommor från mitten av juli till in i september.

Plantera fjärilsbuske

Allra bäst trivs den i ett soligt och väl skyddat läge. Jorden skall vara näringsrik och värdränerad, dvs. ha en bra struktur som inte håller kvar för mycket vatten. Den får dock inte stå torrt utan bör vattnas ordentligt innan den etablerat sig och vid kraftig torka.
Den kan frysa ner helt men ofta kommer nya skott nerifrån roten. Ett sätt att öka härdigheten är att plantera den någon knapp decimeter djupare än den står i krukan. Då skyddas rotsystemet bättre, men undvik då att vattna direkt mot rotklumpen utan vattna runtom plantan efter planteringen så att det inte blir för blött i rothalsen som då kan ruttna.

Näring och vattning

Syrenbuddleja behöver egentligen ingen speciellt näringstillskott men en giva tidigt på försommaren av generell trädgårdsgödsel kan ha gynnsam effekt på tillväxt och blomning. Annars rekommenderas att organiskt täckmaterial får ligga kvar runt rötterna på våren som därmed tas upp naturligt av växten när maskarna kommer igång.
 
Buddlejan är inte särskilt känslig för torka. Se till att den hålls fuktig under första månaden efter utplantering innan rötterna kommit igång att växa och vattna sedan endast vid mycket torrt väder.

Beskära buddleja

Plantan fryser altid ner mer eller mindre även i gynnsamma lägen. Vänta gärna med att skära ner den till våren så att de överblommade blomkolvarna kan stå kvar och vara vackra under vintern. När bladen börjar knoppas ser du hur långt den frusit ner och kan då beskära strax nedanför där du ser tillväxten börjar visa sig.
Du får rikligare förgrening om du skär längre ner. Det kan kännas tråkigt att ta ner busken för långt men den växer snabbt upp igen med ännu fler grenar och får då också ännu fler blommor!
 
Det händer även att busken fryser ner helt och det kan se hopplöst ut ovan mark. Vänta minst till midsommar innan du ger upp. Det kan komma rotskott som sätter fart väldigt sent på säsongen.

Användning

Buddlejan gör sig bra som solitär ensam, eller tillsammans med en eller ett par andra Buddlejor. Den gör sig även mycket bra mot en vägg, mur eller plank där värmen gör att den blir än frodigare.
 
För den som snabbt vill fylla ut ett hörn i trädgården är detta ett perfekt alternativ eftersom den växer relativt snabbt där den trivs.
 
Buddleja är även fin i bukett ensam eller tillsammans med andra blommor
 
Bukett med olika slags syrenbuddleja

Samplanteringstips

Då den har ett lite ’ospännande’ utseende utan blommor är det trevligt att kombinera med en lågväxande eller marktäckande växt med lång blomningstid. Exempel på detta kan vara sommarblommor som, tex Tagetes eller Krasse, eller perenner typ Daggkåpa. Många alternativ finns.
 
 

Förökning av Syrenbuddleja

Det är mycket enkelt att föröka syrenbuddlejan med halvförvedade sticklingar som rotar enkelt på kort tid i en blandning av jord och grus.
 
Syrenbuddlejan förökas också enkelt med frö som gror inom ett par veckor.

Bilder på olika sorters Buddleja

Buddleja Fallowiana Alba, vita blommor
Buddleja fallowiana 'alba'
 
Blå blommor hos Buddleja salviifolia
Buddleja salviifolia
 
Buddleja Davidii nanho 'blue'
Buddleja Davidii nanho 'blue'
 
Buddleja davidii Empire Blue
Buddleja davidii 'Empire Blue'
 
Buddleja Davidii 'white Profusion'
 
Lilablommande Buddleja Davidii 'Black Knight'
 
Buddleja davidii glasnevin hybrid
Buddleja davidii glasnevin hybrid
 
Buddleja lindleyana 'Miss Virie'
Buddleja lindleyana 'Miss Virie'
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.