Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skillnad på yrkesodlarfrö och frö till hobbyodlare

Fråga

Hej! 
Jag undrar lite över ifall det är någon skillnad på  sk "Proffsfrön” som jag ibland ser säljs till ett högt pris. Är de ”vanliga” fröerna av andra sortering och av undermålig kvalitet jämfört med dessa ”proffsfröer”? 

Svar

Nej, det är ingen egentlig skillnad på de fröer som säljs till yrkesodlare jämfört med de som säljs till oss som odlar i lite mindre skala.
Den stora skillnaden är att de oftast säljs i lite större förpackningar. 

Kvaliteten på fröet är densamma, men yrkesodlare väljer ofta sorter som ger hög avkastning och har redovisat bättre resistens mot olika sjukdomar. Vi hobbyodlare kan ju kosta på oss lite större variation och experimentera mer än en odling som är tänkt som produktion som ska säljas.
En annan skillnad är att yrkesodlare ibland väljer sk. betade frön, dvs. frön som har behandlats för att ha en bättre grobarhet. 
Ett frö av F1-typ F1 är detsamma oavsett om det säljs till yrkesodlare eller inte.
 
Vi på Wexthuset säljer fröer från samma sortiment som används av yrkesodlare, men väljer bort de sorter som är behandlade med bekämpningsmedel i förebyggande syfte då vi inte anser det förenligt med vår inställning till hållbarhet och miljöhänsyn.
 
Hälsningar Lena
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.