Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Varför gror inte mina pelargonfrön?

Fråga

Hej!
Jag tog fröer på en pelargon i somras och sådde dom direkt. Nu har jag väntat i mer än två månader utan att något kommer upp. Ska det ta så lång tid eller är något fel?
 
Undrar Karin P

Svar

Hej Karin, vad roligt att du provar så egna fröer!
 
För att svara på din första fråga om det ska ta så lång tid först så är det korta svaret ja! 
Det är bara 'köpefröer' till zonalpelargoner och som också finns till några hängpelargoner som gror snabbt, inom ca. 10 dagar, oftast fortare. De är nästan alltid preparerade just för att groningen ska gå snabbt.
 
Frö till vildpelargoner och fröer du plockar själv tar ofta mycket längre tid innan de gror. Normalt dröjer det någon eller ett par månader. 
 
Det finns några vanliga orsaker till att man misslyckas just med sådd av pelargonfröer:
 1. Fröerna man plockar är inte helt mogna.

  Omogna frökapslar till pelargon
  Omogna fröställningar på pelargon

  Mogna fröer på zonalpelargon

  Mogna fröer på zonalpelargon

  Om man plockar fröerna innan de själva öppnar upp och släpper i fästet är de helt enkelt inte mogna och kommer inte att gro. När de är mogna öppnar kapseln upp och fröet släpper delvis från fästet. Är man orolig att de ska flyga iväg så kan man sätta en lite huva av glest tyg runt fröställningen så den fångas upp om det blåser till när den har släppt.
 2. För lite eller för mycket vatten i jorden
  Eftersom det tar ganska lång tid för fröet att gro kan det vara svårt att hålla 'lagom' fuktihet i jorden. Är det för torrt händer ingenting. Är det för blött så ruttnar fröet.
 3. Sterila fröer
  Det finns också fröer som har för låg kvalitet eller som är skadade på något vis. När man tar egna fröer är ett bra tips att klämma mitt på fröet efter att det skalats. Det ska vara rejält hårt och inte ge vika. Om det gör det är det bara att slänga.
Det finns knep för att skynda på groningen som du hittar här i Faktabanken Kläcka pelargonfröer för snabbt resultat. Den tekniken kan du kanske använda när du provar nästa gång.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.