Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Palettblad - ska sticklingens blomma bort?

Fråga

Palettblad stickling med blomma
Det händer att sticklingar blommar. Det är en reaktion på stress.

Hej!
Jag har köpt flera sticklingar av palettblad från er. Jättenöjd, det är min favoritkrukväxt.
Men några plantor blommar. Hur gör jag med blomstängeln? Vågar jag ta bort den? Har hört att plantan slutar växa på höjden om den blommat...

Undrar också om hur jag ska göra när mina större plantor blommar. De är söta men jag vill ju helst njuta av de fina bladen.
 
Undrar Yasmin

Svar

Hej Yasmin!
Det är vanligt att sticklingsplantor sätter blomknoppar. Det är ingen fara, utan en naturlig reaktion på att plantan är lite stressad. Det är lätt hänt då omställningen att klippas av och ännu inte ha ett välförgrenat rotsystem är ogynnsam. 
 
Det händer att också Wexthusets småplantor och sticklingar har en liten blomknopp vid leveransen. Vi har valt att ibland behålla blomknopparna fram till kund då plantan är lite stadigare och vissa sorter klarar leveransen bättre i detta stadie, än om vi knipsar bort stängeln i förväg. Det är sedan enkelt för kunden att knipsa bort stängeln vid framkomsten.
 
Beskärning av blommande stickling av palettblad
Den röda markeringen visar var man klipper av blomstängeln.
 
Får blomman vara kvar och sedan bilda frön, fördröjs plantans vidare utveckling, så knipsa bort stängeln direkt, klipp precis ovanför ett blad. I stället vill man att den lilla plantans all energi ska gå till att bilda rötter och nya, vegetativa skott.
Det stämmer inte att palettbladet skulle sluta växa på höjden bara för att plantan har blommat, eller om blomman knipsats bort. Utvecklingen försenas bara om blomman får vara kvar. 

Läs gärna vidare i vår artikel Rota sticklingar utan blommor.
 
ads
 
Om du vill njuta extra av blommorna på större exemplar är det bara att låta dem vara kvar. Nyp annars bort dem, så hjälper du plantan att blir ännu frodigare i sitt växtsätt.
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.