Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur kan man använda aska i trädgården?

Fråga

Hej!
Vi eldar med ved i kaminen och får en hel del aska, särskilt under vinterhalvåret. Kan vi strö ut den i trädgården? Var och hur i så fall?
Familjen Sturesson, Lund.

Svar

 
spridning av aska till sparris
I lagom dos är vedaska ett perfekt näringsmedel för fleråriga köksväxter som sparris.
 
Innan ni använder vedaskan, skicka in den till ett jordlaboratorium. Det har visat sig att aska från vissa områden kan innehålla höga halter av kadmium, som är ett giftigt ämne.
Är resultatet betryggande kan ni gärna använda askan, det är ett jättebra näringsämne för fleråriga växter som sätter blom- och fruktknoppar. Men dosera med förstånd, för stora mängder kan både ge obalans i näringsuptaget och vara ohälsosamt i framför allt köksväxtlandet.
Aska har också en avskräckande effekt på många marklevande skadedjur som sniglar och jordloppor. Strö ut den i strängar där ni vet att de håller till, eller längs tomtgränsen för att hindra invasion.
Askan är kemiskt basisk och höjer jordens pH-värde. Den är därför inte lämplig till så kallade surjordsväxter som blåbär och rhododendron. I artikeln Vedaska som gödning kan du läsa om vad aska innehåller och mera om hur ni ska använda denna resurs på bästa sätt.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.