Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Ogräs i nyanlagd gräsmatta

Fråga

Hej! 
Vi har nyligen sått gräsmatta och nu har den börjat växa. Däremot har vi även fått nån form av målla som tagit över, vi misstänker att den kommit med jorden vi köpt för att så i. Det är så pass mycket att det inte är möjligt att rycka allt. Hur gör vi för att bekämpa detta? Kan man klippa ofta så det försvinner?
 
Mvh Denise

Svar

Hej Denise,
 
Svinmålla, ogräs
 
Låter tråkigt när ni nu vill ha en fin gräsmatta. Det ser ut som svinmålla som du fått spridning av där nya gräsmattan ska växa. Tyvärr har jag inget annat förslag än att dra upp den.
 
Det positiva är att den är väldigt enkel att bara rycka upp med rötterna. Helst så snart som möljigt. Rötterna sitter relativt grunt och släpper lätt när du tar ett grepp om plantan och drar rakt upp. Behövs normalt inget rensverktyg.
 
Alternativet att klippa den med gräset är inte att rekommendera så det blir "stubbar" kvar som är rätt kraftiga om plantorna hunnit växa till sig lite.

Att använda sig av bekämpningsmedel är minst lika besvärligt som att rycka upp dem. Man kan tänka sig t.ex. Ogräs Effekt, 3 liter - Spray men då riskerar ni att gräset inte kommer upp.
 
Så bita i sura äpplet och försiktigt gå ut och rycka ogräs är grundtipset. Beklagar!
 
Läs gärna mer om olika sorters ogräs i vår specialartikel 15 vanligaste ogräsen.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.