Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Varför vissnar mina fröplantor?

Fråga

Hejsan! 
Jag har flera gånger försökt att odla rucola utan resultat. Jag använder växtbelysning och bevattnar via vattentråg med lecakulor. 
Groddarna kommer upp och ser fina ut, men sedan dör de, ser nästan ut som de torkar ut. Men ljuset är långt ifrån grodden och jag har testat att vattna både endast i tråget respektive direkt i krukan. 
Varför dör groddarna?
 
övervattning av fröplantor
 
 
 
Med vänlig hälsning Martin 

Svar

Hej Martin!
Dina småplantor står alldeles för blött. Rötterna får syrebrist, varvid bladen får samma slags symtom som vid torka, de gulnar, slokar och dör. Man tror kanske först att de torkar och vattnar ännu mer också blir det en ond cirkel med ännu mera vatten och syrebrist. 
När plantan är liten har den ännu ingen stor bladmassa och outvecklade rötter. Därför behövs bara måttligt med vatten, men mycket syre. Rotandningen är viktig för groddplantorna som bygger upp sitt rotsystem. En idealisk såjord är porös och luftig med mycket luft som ger välutvecklade rötter. Om alla porer i jorden fylls med vatten bildas inga rötter och växten tacklar snabbt av. 
Tag bort lecakulorna och häll bort vattnet från tråget, så att överskottsvatten från krukorna kan rinna ut. Det vattnet hälls sedan bort efter ungefär en halvtimma och jorden i krukorna får torka upp ordentligt innan de vattnas på nytt. Man kan rädda en övervattnad planta genom att lossa den ur krukan och ställa jordklumpen på tidningspapper några timmar så att överflödigt vatten sugs upp.
I nästa steg, när du ser att plantorna börjat växa och fått rötter kan du använda en underbevattningsmatta i tråget. Den underlättar vattningen då växten själv kommer att suga lagom mängd vatten ur mattan. 
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.