Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur får man fart på en gammal hibiskus?

Fråga

Jag skulle behöva någon typ av växtnäring till min hibiskus, den är över 50 år och växer otroligt snabbt. Men den får väldigt sällan blommor. Detta kanske inte är kopplat till växtnäringen men nu undrar jag vad du skulle rekommendera? Hälsar Emmie

Svar

Hibiskus i kruka utomhusHibiskusar kan bli mycket gamla, det är en fantastisk växt att vårda och med tiden blir den ett vackert, knotigt träd som blommar överdådigt. 
 
Fantastiskt med din klenod, en 50:årig hibiskus! Klart att din praktpjäs ska få de bästa förutsättningar att leva vidare i välmåga minst 50 år till.
Nu på våren beskär du plantan. Om några grenar är väldigt veka tas de bort intill nästa förgrening. Övriga skott kortas in med ungefär 1/3, skär precis ovanför ett skott som riktar sig utåt. På så vis kommer hibiskusen att växa luftigt och få formen av ett buskträd. 
Vänta några veckor och plantera sedan om hibiskusen. Det gör du vart tredje-fjärde år för en så gammal planta. Annars gäller varje vår för unga hibiskusar som växer mycket. Använd en mullrik, bra blomjord som inte innehåller så mycket kväve. Du vill ju nu att den ska blomma och inte växa alltför mycket vegetativt. Ge den sedan växtnäring avsedd för blommande växter under hela sommarhalvåret. Svag dos varje eller varannan vecka. Vi har många fina näringar ämnade just för blommande krukväxter som Ionic Soil Bloom och Houseplant Focus.
Hibiskusen vill stå soligt och är ganska törstig under sommarhalvåret. Ställ gärna ut krukan på sommarviste.
Lycka till!
Hälsar Karin
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.