Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur groddar man ek och kastanj i glasvas?

Fråga

Hej!
Jag har plockat ekollon för att grodda i glas. Men hur gör man? Ska nöten först behandlas på något vis? En del säger att man ska frysa nöten i några veckor först?
Undrar Ellinor

Svar

drivning av ekollon i glasvas i olika stadier
Att följa nötens stadier från rot till det spirande lilla skottet är fascinerande.
 
Det är häftigt att följa trädets resa från nöt till liten groddplanta. I glasvas är det ett vackert skådespel. Men om ditt syfte är att ta fram träd för att odla utomhus i rabatt eller kruka, är det bättre att sätta nöten direkt i kruka. Här kan du läsa om hur du gör då. Men visst är det vackert att driva i glas. Trädet kommer inte att överleva inomhus mer än en säsong, oavsett om du väljer glasvas eller kruka. De är uteväxter – men kan mycket väl odlas som balkongväxt i rejäl kruka.
 

Fyra steg för att grodda nötter till plantor i glas

Enklast att lyckas med är ekar, som gror redan nu på hösten. Kastanjer behöver en köldknäpp (så kallad stratifiering) för att frövilan ska brytas. Lägg kastanjerna i frysen några veckor och följ sedan schemat för ekollon nedan. Eller plocka kastanjer till våren, då ligger de djupare ner i marken under löv och mylla. Man kan också lägga ut kastanjerna (kom ihåg var) under vintern för att grodda vid den naturliga perioden på våren.
 
Groddning av ekollon i glas
Miraklet har skett! Ekens späda små fingrade blad är näpna där de strävar mot ljuset.
 
  1. Plocka. Bästa tiden att plocka ekollon är i oktober när de fallit ner (och är mogna). Plocka flera stycken, så ökar chanserna att någon gror. Har du tur har några redan grott med en liten svans som brutit fram, välj dem i fösta hand.
  2. Locka till groning. De nötter som inte har en liten groddsvans ännu behöver lockas att gro. Lägg dem i rejält genomfuktat hushållspapper och i en plastpåse som inte försluts, så att syre kommer till. Ställ varmt och håll fuktigt tills du ser att den lilla grodden kikar fram. Det kan ta några veckor.
  3. Placera i vasen. Välj en liten vas med smal öppning. Klassikern är Svenskt tenns vas Ekollon som Estrid Ericsson tog fram på 1930-talet för detta syfte. Den finns fortfarande i handeln. Fyll den med vatten nästan ända upp. Om öppningen är för stor i förhållande till nöten, sätt små knappnålar i nötens sidor som den kan hänga i. Placera nöten precis ovanför vattenytan med den lilla grodden neråt. Det är roten som är det första som bryter fram ur ett frö. Skottet kommer senare. 
  4. Skottet bryter fram. Nöten/fröet satsar först på att bilda rötter. Då behövs inget ljus, men fyll på vatten ofta så att rötterna är välförsörjda. Efter några veckor ser man det lilla skottet bryta fram. Nu behövs ljus så att skottet kan börja med sin fotosyntes och växa vidare. Använd gärna en växtlampa. Ju svalare och ljusare plantan står, desto kompaktare bir växten. Dåligt ljus och hög värme ger långa, veka skott.

Vidare odling av trädplantan

gräddning av kastanj till träd i kruka
Man blir stolt av att odla fram egna träd från frö. Bäst chans till ett långt liv efter groddningen har träden ute i det fra. I andra hand utomhus i rejäl kruka.


Det lilla trädet kan leva kvar en säsong i glaset, men behöver snart näring. Det kan enkelt tillsättas i vattnet men trädet kommer inte att trivas i rumsvärmen nästa höst. Dessutom är det en intesivvårdspatient som "går på dropp" och som måste ses till flera gånger i veckan. Enklast är därför att så småningom plantera om i vanlig kruka med planteringsjord.
Gör denna omplantering till våren när ljuset vänder åter. Det blir en pärs för plantan, som har bortskämda vattenrötter. Vattna rejält första tiden och räkna med en rejäl svacka i tillväxten innan normala ”jordrötter” utvecklats. Här kan du läsa om vidare odling i utekruka om du inte vill plantera ut den lilla i det fria.



Foto: Karin Elmberg, Louise Hållkvist, Lena Ljungquist och Svenskt tenn.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.