Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

När ska man använda täckbark?

Fråga

Jag har sett att man lägger ut täckbark i många offentliga planteringar. Vi har nyss planterat en bokhäck, kan täckbark passa att lägga kring plantorna för att hindra ogräs? Undrar Sanna i Ystad

Svar

Täckbark, eller träflis, är bra på att hindra ogräs och behålla fukten i marken. Det höjer också mullhalten i marken efter några år när barken brutits ner. MEN, när barken bryts ner använder mikroorganismerna (som gör jobbet) kväve, varför det blir kvävebrist i marken under de år nedbrytningen tar. Den processen tar lång tid eftersom barkens ligniner, vedämnen, är svåra att bryta ner.  
Alltså ska inte bark användas till växter som behöver kväve. Kväve är det näringsämne som växten behöver mest av, det främjar tillväxt av nya skott som ju är viktigt i häckar och grönsaksland. För växter som har vuxit klart och som man har mest för blomprydnaden, som buskrosor, lökväxter och perenner, funkar täckbarken bättre. Jag ger mina hallon barrmull som är mycket mer lättnedbrytbart och ger ett lite surare pH, som hallonen uppskattar.
Eftersom täckbarken har många andra fördelar kan den ändå användas också till kvävebehövande växter om du samtidigt stödgödslar flitigt med en kvävekälla som färskt gräsklipp eller hönsgödsel.  Det kan bli en riktigt bra variant för din del.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.