Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Kan man plantera en lök som redan börjat växa?

Fråga

Hej! Jag har en lök som redan börjat växa. Kan man plantera den ändå. Hur gör jag?
 
Hälsningar Rebecca

Svar

Det är inte ovanligt att lökar och knölar sätter igång att växa redan innan man hunnit plantera dem. Det finns mycket näring och kraft inne i löken så det händer ganska ofta att den sätter igång att skjuta skott lite för tidigt. Varm förvaring och ljus uppmuntrar löken att sätta fart.
 
Det är inget problem alls att planter en lök som börjat växa. Det är mycket energi i själva löken och det är det som gör att de ibland 'tjuvstartar' lite innan den kommer i jorden. Ofta ser tillväxten lite blek och tanig ut om den inte legat ordentligt ljust. Det ändrar sig på bara några dagar när den får komma i jorden och får rätt ljus. Se exempel i min blogg på amaryllislöken som börjat växa redan innan den planterades.
Plantera löken på den höjd den ska sitta enligt beskrivningen. Var försiktig så att de skott som kommit upp inte bryts av. Är det en lök du ska plantera utomhus så kan det vara klokt att täcka utväxten om det är köldgrader, annars klarar den sig bra.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.