15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Hur får man fart på murgröna?

Fråga

Hej, Jag har just planterat murgröna på min terrass. Tanken är att det ska täcka staketen helt. Den når kanske 1/3 just nu men växer ganska långsamt. Hur får man fart på den, vilken gödsling ska jag ta till? Där är inte så mycket sol. Jag vill bara använda ekologiska medel. Tack för hjälpen! Mvh Alex

Svar

Murgröna är ett jättebra val till en skuggig plats där man vill få en lummig känsla hela året. Den är anspråkslös i sina krav och trivs bra i skugga, men växer snabbare om den får gödning och vatten. Vet du något om jordmånen där den växer? Kanske får den tillräckligt med fukt, annars behöver du vattna under torrperioder för att den ska etablera sig ordentligt. För att sätta fart på tillväxten funkar ett kväverikt gödslingsmedel som hönsgödsel perfekt för murgröna. Det främjar tillväxten, precis som du önskar; Hönsgödsel är väldigt starkt. Gödsla hellre små mängder och ofta (1.5 dl per 2-3 kvadratmeter) var tredje vecka, än stora mängder få gånger. Kväve är lättrörligt i marken och lakas annars ut innan rötterna hunnit tillgodogöra sig näringen. Dessutom kan rötterna brännas av för stark kvävekoncentration.
Har du tillgång till gräsklipp är det också en bra kvävegiva som dessutom höjer mullhalten och därmed jordens vatten- och näringshållande förmåga.
Gödsla under murgrönans tillväxtperiod, maj-augusti.
Lycka till!
Hälsar Karin 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.