Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Utväxter på basilikastammen

Fråga

Hej!
Min basilika har märkliga knölar på stammen, svamp? Den växer dock väldigt bra. Den står inomhus med växtlampa. Är det farligt för andra växter? Kan man göra något? 
Undrar vänligen Martin

Svar

Adventivrötter på basilika
Många växtslag har osynliga rotanlag längs stam och stjälk. När de vid vissa miljöbetingelser bryter fram kallas de adventivrötter.
 
Hej Martin!
Det är ofarliga så kallade adventivrötter. Det är rötter som uppstår på ett annat ställe på växten än vid rötterna. Vanligen längs stammen. Några växtslag har lätt att bilda adventivrötter, som tomater. I ditt fall tror jag att rötterna bildats som en reaktion på att plantan står lite för blött, rötter behöver syre för sin rotandning och det är viktigt att jorden får torka upp ordentligt mellan vattningarna. Särskilt under vinterhalvåret, då ljuset är svagare (även om de står under en växtlampa). 
Skott med adventivrötter är perfekta att använda som sticklingar för att få nya plantor. De är ju redan på god väg att bilda rötter. Här kan du läsa mera om odling av basilika.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.