15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Varför blev bladen gula vid utplantering?

Fråga

Jag har förodlat luktärter inne och satte ut dem när det ändå var hyggligt varmt ute. Nu har nästan alla bladen blivit gulvita. Vad beror det på och finns det någon räddning? Undrar Ulla i Lomma

Svar

Förmodligen har dina plantor fått brännskador. Vårsolen är stark för växter som kommer direkt från inomhusodlingen. Avhärdning innebär att plantan successivt vänjs vid utelivet. Det ger en starkare planta som ger blomning och skörd tidigare. Plantor som drivs fram inomhus eller i växthus (köpta eller hemodlade) behöver bäras ut och in under några dagar. Först några timmar dagligen och lite längre för varje dag. Välj helst molniga dagar och en vindskyddad plats. En fiberduk ger extra skydd mot sol, kyla och vind. Efter en vecka klarar de utelivet, förutsatt att temperaturen är den rätta. 
Luktärterna kan också ha drabbats av kvävebrist. Luktärter har känsliga rötter som tar lite tid på sig att etablera sig. Kvävebrist syns på bladen som blir ljusgröna och plantan får en allmänt dålig tillväxt. Luktärter är ganska hungriga och älskar komposterad kogödsel.
Klipp ner plantorna till 1/3 av stjälkens längd. Klipp ovanför ett blad. Då kommer luktärterna att förgrena sig med nya, friska skott. Lägg också gärna en fiberduk över som extra skydd och lite värmeboost för snabbare tillväxt.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.