15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Ska man rota gullranka i vatten?

Fråga

Hej! Jag har funderingar kring förökning av gullranka, jag har några sticklingar med 1-3 blad  som nu står i vatten, och två st som i en kruka har lite rötter.
Vill dom i krukan med små rötter helst stå i en liten kruka Eller kan dom stå i den stora krukan som jag tänkte ha allihopa i sen?

Får gullrankan rötter snabbare i vattenglas eller i en mix av jord, vermikulit och perlit förresten?:) 
Dom 2 i krukan har inte jätteutvecklade rötter, vill dom då bo i en liten kruka eller kan dom bo i den större krukan i väntan på att sticklingarna som rotas i vatten också kan planteras i den krukan?
Undrar Lisa

Svar

Hej Lisa, vilka bra frågor! 
Jag rekommenderar att du alltid ska sätta sticklingar i jord och INTE i vatten, om du inte ska odla hydroponiskt (i vatten).

Generellt sätt är det mycket enklare att lyckas med sticklingar som sätts i jord än i vatten.
Rötter som utvecklas i vatten är annorlunda än de som växer ut i jord. Det kan det i värsta fall bli så att de måste skapa helt nya rötter när du planterar dem efter att de fått rötter i vatten. Det fördröjer bara tillväxten och det finns ju också en viss risk att den inte klarar av det.
Därför är det alltid smartare att sätta dem direkt i jord. Man ska då alltid välja en väldigt lucker och väldränerad jord som såjord. Gärna inblandad med perlite eftersom det är viktigt att det inte blir för kompakt och blött i jorden när rötterna ska utvecklas.
 
Angående storlek på krukan så är det aldrig bra att sätta en liten planta i en stor kruka. Det är väldigt svårt att vattna lagom då:
Stor risk finns att det blir allt för blött i jorden eller så når inte fukten fram till plantan. Välj en kruka på 7-9 cm och när rötterna tittar ut i botten eller det börjar växa ordentligt så kan du byta till en större kruka.
 
Sticklingens rötter visar sig i botten av krukan
 
Du skriver att rötterna på de som sitter i krukan är små. Man ska aldrig dra i en stickling för att känna om den fått rötter och heller inte peta i jorden för att leta rötter. 
Vänta på att rötterna syns i botten av kruka (i hålen) eller tills den fått flera nya blad. Det är inte säkert att den fått rötter bara för att den börjat växa lite. Det är till och med ganska vanligt, men ett gott tecken på att den är på gång att utveckla rötter.
 
En viktig framgångsfaktor för att lyckas med sticklingar är att öka luftfuktigheten kring den. Det gör man enklast genom att ställa den i ett minidrivhus eller en plastpåse. Läs mer om sticklingsförökning här.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.