Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Liten sticklingskola

Klipper stickling av murgröna
Sticklingar kan man ta från slutet av februari/början av mars och sedan under hela växtsäsongen fram till augusti-september. Därefter börjar mörkret bli lite väl påtagligt igen för att resultatet ska bli riktigt bra utan växtbelysning.
 
Stickling av murgröna
 
Har du tillgång till växtbelysning och den tilltänkta moderplantan (den du tänker ta sticklingen av) är i bra form går det bra att ta sticklingar året om. Innan man tar sticklingen kan man förbättra moderplantans kondition genom att spraya med Clonex Mist, en lösning som ger extra spänst och är ett rotningsstimulerande medel med ett helt naturligt innehåll. Detta fortsätter man sedan att spaya också på sticklingen under tiden den växer till.
 
När ljuset återvänder på våren kan man riktigt se hur växterna sträcker på sig och de nya blad som växer ut har en friskare och frodigare färg än de äldre som härdat ut genom vinterns mörker.
Detta är ett gott tecken på att din växt mår bra och det är då man har som störst chans att lyckas med att ta sticklingar även utan särskild växtbelysning (även om det är ännu enklare att lyckas med tillskottsljus tidigt på säsongen).
 
Här är en teknik som fungerar på de flesta klätterväxter och många hängade växter vi vanligen odlar inomhus som t.ex Hjärtan på snöre, Plättar i luften, Karlbergare, Hemtrevnad och många andra liknande växter med små noder eller tillväxtpunkter på grenarna.

Så här tar du en stickling

1. Välj en bra gren

Leta upp en frodig och felfri gren av plantan med friska, frodiga blad

2. Klipp

Klipp några millimeter under ett blad eller en nod/tillväxtpunkt ca 10-15 centimeter från toppen av grenen som bör ha 2-4 blad (se bild ovan) Fler blad sparas för småbladiga växter som t.ex Hjärtan på snöre och Plättar i luften som kan ha dubbelt så många blad kvar på sticklingen.
 
Använd en vanlig sax, en kniv eller en sekatör.
Ska du klippa i flera olika plantor bör du rengöra redskapet emellan eftersom eventuella sjukdomar lätt sprids i snittytor mellan växterna. Torka i så fall av skärytorna lätt med diskmedel, såpvatten eller T-sprit.
 
Beskärning över två bladpar - LS
 
Ofta behöver man klippa av en liten bit på den del av grenen som sitter kvar på plantan eftersom det brukar bli en liten grenbit som sticker upp ovanför det blad som nu sitter högst upp på grenen.
 
Den klipper man av några millimeter ovanför översta bladet. (Se det röda snittet på bilden ovan.)
 
Har man en lång stjälk eller stam kan man klippa fler sticklingar från samma gren. Toppen blir då inte lika fin på den nya plantan men eftersom den i praktiken redan är toppad bryter det snabbt nya skott.
 

3. Putsa

Sticklingen ska nu rensas från onödigt många blad. 2-3 blad räcker för de flesta sticklingar (dubbelt så många för småbladiga växter).
Om man frestas att behålla för många blad är det större risk att misslyckas eftersom sticklingen då måste ägna onödig energi åt annat än att bilda rötter.
Med färre blad är det helt enkelt lättare att lyckas.
 
Ta bort bladen nerifrån genom att dra loss dem försiktigt. Man ska inte klippa bort dem eftersom det kan bildas mögel  i de bladveck som kan bli kvar och hamnar under jorden. Dessutom är det området ovanför den ‘bortfläkta’ resten den plats där nya rötter växer ut (se pilarna på bilden nedan). Lämna kvar de blad som sitter i toppen.
OBS! Ta alltid bort eventuella blommor eller blomknoppar som också stjäl onödig energi från rotbildandet.
 
Stickling med noder där rottillväxten sker

Det är där bladen suttit som rötterna kommer att växa ut. (se pilarna på bilden).

4. Förbered plantering

Fyll en liten kruka med såjord. Tryck inte till jorden utan låt den vara lucker. Ett bra knep är att fylla nästan ända upp till kanten och sedan slå den lätt i bordet. Då packas jorden lagom hårt.
Vattna sedan så att jorden är fuktig men inte genomvåt.
 
Vattning av kruka som är förberedd för sticklingar

5. Plantera

Sätt ner en eller flera sticklingar i krukan. Mängden sticklingar begränsas av att de alla måste få egen plats och inte skuggas av sin 'granne'. I den här krukan sätter vi fem sticklingar
När de väl fått rötter kan man dela dem till varsin kruka eller sätta dem alla tillsammans i ny jord.
 
Sätt de så djupt att de ställen där rötterna ska växa ut kommer ner ordentligt i jorden, men se till så att de kvarvarande bladen inte ligger emot jorden. Viss risk finns annars att de kan mögla.
Tryck inte ihop jorden i onödan utan låt den förbli lucker.
 
Flera sticklingar i kruka med såjord

6. Vattna

Vattna lite grann försiktigt direkt mot jorden. Genom att vattna efter att sticklingarna stuckits ner fäster man sticklingarna mot jorden utan att det blir för kompakt.
Det är viktigt att syret kommer åt att cirkulera i jorden för att rotningen ska gå fort och för att plantan inte ska ruttna.
 
Bevattning av nysatta sticklingar i kruka

Förvaring och skötsel

Med väldigt få undantag vill sticklingar ha hög luftfuktighet kring sig och det är allra enklast med ett miniväxthus, en plastpåse eller som här med en glaskupa.
När det bildats för mycket kondens inne i kupan behöver man ventilera. Öppna då upp om det finns ventiler i miniväxthuset eller ställ locket på glänt ett par timmar vid behov.
 
Sticklingar i miniväxthus
 
Placera sticklingen så ljust som möjligt och gärna vid en temperatur på 20 grader eller mer, men se upp för allt för stark sol som kan bränna bladen och torka upp jorden för snabbt. Ofta behöver man bara vattna lite någon gång då och då i och med att luftfuktigheten behålls med hjälp av täckningen. Vattna bara om jorden håller på att bli torr annars finns risk att sticklingen ruttnar.
 

Omplantering (skolning)

Det är väldigt olika hur lång tid det tar att få rötter på en stickling. Dels är det olika mellan olika sorters växter och dels är det olika beroende av hur varmt och ljust den stått.
Även årstiden och moderplantans (den växt man tog sticklingen ifrån) kondition spelar roll, men de flesta av våra vanliga krukväxter brukar få rötter på 3-4 veckor, men det kan också dröja 6 veckor eller längre. Det är bara att ha tålamod. Så länge sticklingen ser pigg och frisk ut är det bara att vänta.
 
Ibland är det inte helt enkelt att se när sticklingen har rotat sig, men ett tecken brukar vara tillväxt av nya blad. Vänta hellre några dagar extra om du är osäker innan omplantering.
När sticklingen rotats behöver den planteras i vanlig blomjord. Töm då försiktigt ut jord och stickling ur krukan den suttit i.
Fyll en ny kruka med jord. Börja helst med en mindre kruka eftersom det är lätt hänt att växten annars får för mycket vatten om det finns mycket jord i krukan. När den sedan vuxit till sig lite mer kan man byta till en större kruka.
 
Redan under tiden som sticklingen rotas kan man blanda Formulex i vattnet. Det är en näring som man kan ge redan till små sticklingar och frösådder. Formulex är full med viktiga mineral och mikronäringsämnen som är viktiga för växtens välmående och bidrar till knubbiga och fina rötter och skott.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.