Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintring av balkongväxter

Fråga

Hej - är novis och söker med ljus och lykta efter svar som inte är motstridiga - tycker det förekommer lite olika bud när jag söker... det gäller vinterförvaring av mina balkongväxter - det är dels rosor i krukor, dels pelargoner, plymört och lejongap. /mvh P

Svar

Hej!
Det är både enkelt och svårt att göra det tydligt eftersom det finns så många olika typer av växter och olika förutsättningar med utrymme att ställa växterna under vintern.
Grundregeln är dock ganska enkel: Hur har de det där de växer naturligt på vintern? Att efterlikna det så mycket som möjligt är ju då självklart det optimala, men det finns väl beprövade avvikelser: Gammeldags pelargoner är ett exempel på en växt som klarar sig mörkt och svalt, men det är inget jag rekommenderar för annat än 'balkonglådepelargoner'. Du kan läsa mer om övervintring av just pelargoner i Faktabanken
 
Generellt för alla växter som ska övervintras gäller: Bättre om det är ett svalt utrymme, ju svalare dess bättre men inte lägre än 4 grader. Då kan det funka även utan extraljus för många växter men är mer riskabelt.
Då är det mycket säkrare med en växtlampa. Det behövs mer ljus ju varmare det är, vilket innebär att om det är svalt kan du sätta lampan på längre avstånd från växterna än om det är varmt  i rummet. Det gör att lampans ljus täcker en större yta vid svala temperaturer än i värmare utrymme där den behöver sitta närmare växten.
 
Ska du övervintra över ca.15 grader går inte växten i vila utan fortsätter växa om än måttligt beroende av hur mycket ljus den får. Ett fönster från golv till tak kan räcka men är gränsfall. Normalstora fönster släpper in allt för lite ljus. Den typ av växter du skriver om måste ha extraljus för att klara varm övervintring och då bör lampan sitta inte längre än 30 cm från växterna.
 
Det finns olika alterantiv av lampor att välja på. Min personliga favorit är SunBlaster som finns i flera olika storlekar. Den fungar bra för övervintring, som extraljus och om du vill odla upp plantor på våren.
Mitt andra alternativ är växtlampan Primula Nova Winter, som finns i färg silver, antracit och vit. Placera lampan högre eller närmre växterna beroende av temperaturen.

OBS! Tänk på att du ska vattna mindre om det är svalt än om det är varmare. För mycket vatten är något som dödar många växter under övervintringen. 
Lycka till!
 
ads
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.