Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Härdighet hos perenner och sommarblommor

Sommarblommor av olika typ
Vilka växter är köldkänsliga, vilka kan sås höst och tidig vår, vilka kan övervintra utomhus och vilka växter ska övervintras frostfritt?
Det handlar alltså om olika härdiga perenner, ettåriga och tvååriga sommarblommor, krydd- och köksväxter.

Den uppenbara skillnaden mellan de olika växttyperna kan man tycka framgår av namnet, men riktigt så enkelt är det inte. Genom att ha lite koll på detta kan spara tid, pengar och besvikelse.
 
Att växter som beskrivs som perenner kanske inte är härdiga nog att övervintra utomhus i hela landet känner nog de flesta till, men att det också finns något som kallas halvhärdiga perenner och härdiga annueller kanske är mindre känt. Vad innebär det? 
 
Sommarblommor av olika typ

Annueller - ettåriga växter

Annueller är de som också brukar benämnas sommarblommor och innefattar också de flesta grönsaker vi odlar.

Annueller gror, växer till, blommar och vissnar ner under en och samma odlingssäsong.
De vi till vardags kallar annueller delas in i härdiga och halvhärdiga. Men några av de som ofta beskrivs som härdiga annueller är egentligen fleråriga. De kan därför också betecknas som halvhärdiga perenner, se nedan.

Härdiga annueller

Det här är en grupp växter som ofta odlas som ettåriga men kan också vara fleråriga. De klarar en del kyla med ett frostnyp eller två. Många av dem kan sås redan sent på hösten eller tidigt på våren innan sista frosten. 
Så snart vårsolen värmen sätter de igång med groningen och de får då en optimal utvecklingsperiod. Läs mer om Höstsådd av sommarblommor.
 
Härdiga annueller självsår sig ofta och tittar upp här och var i trädgården om du låtit förra årets plantor gå i frö.
 
Självklart kan de förodlas för den som vill och har utrymme med bra ljus. För vissa av dem är förodling närmast en nödvändighet för att de ska hinna utvecklas optimalt under säsongen.
Med förodling sker blomning och skörd oftast tidigare än vid direktsådd beroende på var i landet du bor.

Halvhärdiga annueller

De halvhärdiga annuellerna klarar inte kyla och frost. Därför behöver man vänta in sista frostnatten om man sår dem direkt på växtplatsen. Vissa utveckla mycket snabbt medan andra behöver längre tid att utvecklas och därför med fördel förodlas för att vi ska kunna njuta av blommor eller skörd.
Förodlade plantor sätts ut efter avhärdning när risken för frost är passerad.
 

Bienner

Bienner, eller tvååriga växter som de också benämns har en livscykel på just två år.

Första året gror plantan och ger bladtillväxt. År två sker blommning och frösättning. Därefter vissnar plantan ner.
Tvååriga växter är ofta bra på att självså sig så att de återkommer år efter år. 
 
Bienner som odlas utanför sin härdighetszon kan övervintras första året inomhus för att blomma ut år två.

Perenner

En perenn är en flerårig ört. Härdigheten hos perenner varierar och inte alla de vi kallar perenner klarar att övervintra utomhus i hela landet. 
Även växter som är fleråriga men inte klarar att övervintra alls i Sverige kan också vara perenner. Läs mer om växtzon och härdighet.
Ofta säljs dessa som "sommarblommor" eftersom benämningen perenn normalt används för de växter som övervintrar utomhus i någon del av landet.
 
Perenner kan därför delas in i två grupper: (Härdiga) Perenner och halvhärdiga perenner.

Härdiga perenner

Dessa är de fleråriga örter som är tåliga och övervintrar på sin växtplats utomhus. 

Halvhärdiga perenner

Det här är en stor grupp fleråriga örter som inte är härdiga i din odlingszon eller inte alls klarar vintern utomhus i Sverige.
 
Många av dem är välkända som till exempel pelargoner, fuchsia och änglatrumpet som ofta övervintras svalt och frostfritt, men det finns många andra växter vi med fördel också kan övervintra. Fördelarna är flera. Dels slipper vi köpa eller odla upp nya exemplar varje år, men också för de ofta blir kraftigare och finare med åren och dessutom kommer i blom tidigare på säsongen. Mycket att vinna helt enkelt.
 
Tips på växter som är lätta att övervintra frostfritt hittar du i artikeln Övervintra sommarblommor - bästa tipsen.
Är det trångt om utrymmer kan du läsa mer om hur du kan Övervintra sommarblommor som stickling.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.