Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintring av citronträd

Fråga

Hej!
Jag undrar hur jag bäst övervintrar mitt citronträd som nu är drygt en meter stort? Antingen kan det stå i det svala garaget, men där är det mörkt. Eller i uterummet som inte är uppvärmt. Sämst är väl annars inomhus? Vill gärna ha råd om lämpliga lampor om det måste till.
Hälsar Roger

Svar

citronträd-i-orangeri
Ett välvårdat citronträd blir med tiden tungt att hantera när det ska baxas in och ut ur vintervistet. En pirra eller låg vagn är ett smart sätt att säkert förflytta klenoden.
 
Hej!
Citrusträd, liksom andra så kallade medelhavsväxter, trivs bäst vintertid med 8-15 grader och belysning ungefär 10-12 timmar om dygnet (lite längre fram emot våren). Håll igen på vattningen, eftersom växten är inne i en vilofas då den transpirerar (avdunstar) mycket lite. Det är då lätt hänt att vattna för mycket med syrebrist för rötterna som följd. Eftersom citrusträd är surjordsväxter kan man lägga snö på krukjorden som sedan smälter och ger en kalkfri fuktighet. Ju varmare och ljusare trädet står, desto mer behöver du passa med vattning så att jorden inte blir kruttorr men heller inte genomfuktig.
Om du vill övervintra i det svala frostfria garaget behövs en lampa som ger allt ljus växten behöver men inte avger värme. Våra SunBlasters finns i flera olika utföranden och passar perfekt för garaget. Ett annat alternativ är Primula Nova Winter som finns i flera färger.
 
isolerande kruka och täcke för övervintring av citrus
Lindesbergskrukan är lättviktigt och isolerande, perfekt vinterskydd. Om en rejäl köldknäpp hotar i uterummet kan kronan behöva skyddas ytterligare med kronskydd.
 
Om citronträdet ska övervintra i uterummet behöver krukan skyddas ordentligt med isolerande material. Hotar en rejäl köldknäpp, täck in trädet i ett isolerande täcke som vårt termotäcke för krukodlade växter. Därtill en växtlampa som ser trevlig ut och som ger tillskottsljus. Här passar LED-lampor som ger ett bra växtljus. De finns i flera olika utföranden, välj det som passar armaturerna i uterummet.

Värmefläkt för övervintring av citrus
En behändig liten fläkt som Värmefläkt Palma skapar Medelhavsvinter i uterummet.
 
En liten värmefläkt eller frostvakt som slår till vid fem plusgrader är också nödvändigt för uterum som saknar annan värmekälla.
 
Övervintring inne i stugvärmen, kring 20 grader, kräver betydligt mer ljus eftersom denna temperatur lockar växten att växa vidare i stället för att vila. Ställ krukan så svalt det går och belys med en snygg växtlampa som Primula Nova Winter som har effektivt LED-ljus. I denna miljö måste trädet få vatten och näring, kolla också regelbundet efter skadegörare som kan slå till i den torra, varma inomhusluften. 

Använd en timer till belysningen så att den sköter sig själv. På hösten och våren kan det naturliga ljuset räcka till mitt på dagen. Då kan timern ställas så att den har två belysningsperioder; förmiddag och kväll. Här kan du läsa mer om ljus och lampval.

Lycka till!
Hälsar Karin
 
Foto: Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.