Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Frågor & Svar / Ohyra & skadegörare

Biologisk bekämpning av spinn, bladlöss och vita flygare

Fråga

Hej! 
Jag har angrepp av bladlöss, vita flygare och nu upptäckte jag även spinn, i mitt växthus med tomater, paprika, chili, gurka, meloner och aubergine. 
Just nu är jag smått desperat då det vore tråkigt om allt blir förstört. Är det möjligt att sätta in flera nyttodjur som riktar sig till alla tre sorters ohyra samtidigt? Det kommer att bli svårt att täcka plantorna med nät då det är många plantor på rätt liten yta och bladlössen är utspridda (tänker på guldögonsländorna). Tar tacksamt emot råd om hur jag bäst går tillväga för att få ordning på ohyran och (förhoppningsvis) räddar skörden.
Vänlig hälsning, 

Angelica

Svar

Angrepp av spinnkvalster på paprika
Angrepp av det lilla spinnkvalstret ser på håll ut som en tunn väv kring blad och skott. Kikar man närmare syns de små spindeldjuren ila omkring. Här kan du läsa mer om spinnkvalster.
 
Förstår att läget är besvärligt. Varmt, torrt väder gynnar dessa marodörer som kan föröka sig explosionsartat. 
Visst kan du kombinera nyttodjuren. Och ett växthus är idealet för att bekämpa med nyttodjur som på så vis inte smiter iväg - så det finns gott hopp! Nyttodjuren är rovdjur som specialiserat sig på vissa arter och bryr sig inte om växterna som därför kan behandlas förebyggande med såpmedel. Skadedjuren är däremot vegetarianer som suger växtsaft från blad och skott. Därför är en kombination av plantskydd och nyttodjur det mest effektiva sättet att bli av med ohyran. 
 
En akutåtgärd är att öka luftfuktigheten kring drabbade plantor då särskilt spinnkvalster föredrar en torr miljö och inte förökar sig lika bra när luftfuktigheten stiger. Duscha växterna och placera gärna ut kärl med vatten. Det höjer luftfuktigheten mer än man kan tro och hjälper till att lindra angreppet.
 
Börja några dagar innan utsättning av nyttodjur att stärka plantan och försvaga angriparna. Vi har två bra preparat;  SMC består av växtbaserade oljor som avskräcker och försvagar djuren och samtidigt stärker bladen. Neemoljan innehåller också växtnäring som stärker och doftämnen som verkar frånstötande på växtsugande insekter . Båda preparaten sprayas ut på bladen där djuren håller till och kan också användas på ätbara växter som tomat, paprika, gurka och chili. 
 
Angrepp av spinnkvalster och vita flygare på växter.
På riktigt nära håll ser man att de små spinnkvalstren är spindeldjur. Vita flygaren till höger syns tydligare och svärmar gärna omkring bland plantorna.

Därefter kan du sätta ut nyttodjur. Dessa har specifika preferenser och angriper inte varandra. Guldögonsländan fokuserar på bladlöss. Rovkvlastret går bara in för spinnkvalster. Jag skulle välja dessa båda i ditt fall eftersom de gör störst skada på växterna.
Vi har också en parasitstekel mot vita flygare (mjöllöss), men det kan bli lite väl mycket kryp i växthuset. Den ska helst sättas in i början av angreppet, stekeln lägger ägg i vita flygarnas larver som på så vis oskadliggörs. 
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: G Bohne och David Cappaert.
Kommentarer ()

Liknande frågor

Fler frågor ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com