15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Metoder att bekämpa spinnkvalster

Angrepp av spinnkvalster Tetranychus urticae på ros
 
Det är inte roligt att se sina växter gå under av glupska kryp. Spinnkvalster slår till när luften är varm och torr och angreppet kan snabbt explodera. Så här känner du igen och får bukt med marodörerna.
 
Spinnangrepp på ros i växthus
Angrepp av spinnkvalster Tetranychus urticae på ros

Så känner du igen angrepp av spinnkvalster

Kvalster är ett litet spindeldjur. Det finns flera arter, växthusspinnkvalstret, Tetranychus urticae, är vanligast och angriper växter både inne och ute.

Först angrips de yttersta bladen som får ljusa små fläckar eller prickar, där djuren sugit ut växtsaft ur bladen. Därefter ser bladen lite dammiga ut, till slut vissnar de. På nära håll syns spinntrådar som väver samman växtdelarna. I en tunn, vit hinna kan man också se djurens tomma, ömsade skinn och ägg. 

De små kvalstren lever mest på bladens undersida. De är knappt 0.5 mm stora, honorna gulgröna med mörka fläckar på ryggen. Äggen är runda och genomskinliga. Från bakkroppen avsöndras fina trådar som bildar en väv mellan de angripna växtdelarna. Spinnväven är både skydd för äggen och spridningsväg eftersom kvalstren saknar vingar.
 

angrepp-av-spinnkvalster-pa-paprika-med-hona

Spinntråden fungerar både som skydd för äggen och som vandringsled. Här en drabbad paprikaplanta. Till höger en befruktad hona som börjar övergå i rödorangefärg.

 

Utvecklingstiden från ägg till vuxen är ca 10 dagar vid 25 graders värme, dubbelt så lång vid en temperatur på 17 grader. 
På sensommaren/hösten övergår honorna till en orangeröd färg. Det är befruktade så kallade dvalhonor. De klarar både kyla och svält, kan alltså övervintra i växthus och uterum och vaknar till liv på våren då värmen kommer. De börjar då direkt lägga ägg.

Spinnkvalster sprids med både plantor och vinden. Det är vanligt att ägg följer med köpta växter av murgröna och prickblad. Torra och varma somrar kan angreppen explodera.

Växter som drabbas av spinnkvalster

Spinn på murgröna
 

Här är favoriterna som spinnkvalsterna dras till.

 

 • Krukväxter: murgröna, krysantemum, prickblad, hibiskus, primula, fuchsia änglatrumpet och flitiga Lisa.
 • I växthuset: gurka, physalis, paprika, aubergin och tomat. 
 • Utomhus: bönor, gurka jordgubbar, rosor och stockrosor.
 

angrepp av spinnkvalster på böna och paprika

Till vänster: Bönor tillhör favoritmaten i köksväxtlandet. De får ljusa fläckar på bladen av de utsugna cellerna som fyllts med luft. På undersidan hittar man krypen. TIll höger: I växthuset är paprikaplantan mums för spinnen.

 

Åtgärder mot spinnkvalster

 1. Se till att växterna inte lider brist på vatten. 
 2. Spana extra på begärliga växter och plocka bort angripna växtdelar så fort du ser angrepp. Använd gärna en lupp.
 3. Duscha växterna ofta, speciellt när det är torrt och varm. 
 4. Höj luftfuktigheten i växthus och uterum genom att spola golvet med vatten och ställ in hinkar med vatten.
 5. Sänk om möjligt värmen. 
 6. Isolera omedelbart utsatta plantor, till exempel till badrummet där de behandlas med en gång.
 7. Behandla utsatta växter med växtvårdsmedel som SMC, Växttvätt och Bladglans. Eller blanda själv med detta recept.
 8. I växthus och inomhus är biologisk bekämpning med rovkvalster mycket effektivt. Här kan du läsa mer om hur du använder nyttodjur mot ohyra. I förebyggande syfte och om det gäller citrusspinnkvalster är californicus-rovkvalstret mest effektivt.
 9. Sanera växthuset höst och vår (efter första vårvärmen) med högtryckstvätt och växtvårdsmedel så att också överlevande dvalhonor städas bort.
 
 
Foto:  David Cappaert, J. Holopainen, Lena Ljungquist och Rasbak.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.