Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vita kryp i krukjorden - hoppstjärtar

Fråga

Hej!
Vad är det för vita, snabba små kryp som finns i jorden på några av mina krukväxter? De har inte vingar vad jag kan se. De är snabba och väldigt rörliga, några har jag sett utanför krukan också, vid fatet. Hur kan jag få bort dem? 
Undrar Narin

Svar

hoppstjärtar i krukväxter jord

Hej Narin!
Jag kan lugna dig med att det är hoppstjärtar som är relativt ofarliga. De lever av döda växtdelar och svampmycel och hjälper till att bryta ner dem till mull. De kan möjligen knapra lite på friska, späda rötter och i så fall göra skada på unga plantor och sticklingar. De kan också förekomma rikligt i fuktig kompostjord.
Hoppstjärtarna är 1-4 mm långa, vita eller ljusgrå. De brukar vara aktiva och rör sig snabbt genom att hoppa med hjälp av en liten hoppgaffel fäst i bakdelen. Den är infälld och syns inte i vila. De trivs bäst i blöt jord och på dina bilder ser jorden ganska fuktig ut. 
Om du inte vill ha dem där gör så här:
  •  Dränk krukan i vatten i en hink. Då kommer hoppstjärtarna att flyta upp till ytan. Låt krukan stå under vatten en timma ungefär. Samla upp alla kryp som flutit upp och släng.
  • Se därefter till att jorden torkar upp ordentligt mellan vattningarna. Då kommer de inte att trivas och försvinner. 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.