Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Rota sticklingar utan blommor

Palettblad stickling med blomknopp
Att odla från sticklingar är ett roligt sätt att föröka själv eller komma över fina, prisvärda växter. Under Sticklingar och småplantor hittar du vårt sortiment av småplantor under säsong. 
Visste du att sticklingar från plantor som blommar rotar sig dåligt? Därför ska du alltid ta bort blommstjälkar, även om det skär i hjärtat.
I artikeln Växthormon - så fungerar rotning av sticklingar kan du läsa om vad olika hormoner har för roll i växten.
Vi har flera fina, naturliga produkter som hjälper till att boosta rotning och frögroning dem hittar du under Växtstimulerare.
 
 

Rota sticklingar utan blommor

Palettblad stickling med blomknopp
Klipp av blomstjälken precis ovanför ett blad, vid det röda strecket.
 
Plantans växthormoner och balansen dem emellan styr vad växtcellerna ska syssla med. Om plantan ska satsa på blommor, frön och förökning - eller växa vidare med skottbildning och bli frodig. Flera hormoner står i motsats till varandra, blomningshormonerna hindrar rotningshormonerna och tvärt om.

Växter som är stressade och lider av torka, skadegörare eller annat, sätter ofta blomknoppar. Det är en överlevnadsstrategi och ett sätt att hinna föröka sig innan plantan går under. En het, varm sommar följs av en enorm blomrikedom hos frukt- och bärbäxter våren därpå.
Därför är det också vanligt att sticklingar plötsligt börjar blomma. De är ännu inte välrotade och blomningen är ett svar på att plantan är stressad och vill föra generna vidare. Ibland ser man råd om att blomningen är bra för den lilla plantan - men det är precis tvärt om. Förutom att blomningen hindrar vidare tillväxt stjäl den också mycket energi av plantan.
 
Här är några tips för hur du kan hjälpa en stickling att snabbt få rötter och komma igång med sin tillväxt:
  • Ta helst sticklingen från en moderplanta som inte blommar.
  • Välj annars ett skott från en del av moderplantan som inte har blommor.
  • Använd gärna naturliga växtstimulatorer, som främjar rotningen. Till exempel Clonex Mist, Root Riot eller gör eget salixvatten - läs om hur i artikeln Växthormon - så fungerar rotning av sticklingar.
  • Om din stickling börjar blomma efter ett tag, klipp bort blomstängeln direkt. Klipp precis ovanför ett blad (se bilden ovan). Ibland ser man att detta redan är gjort på köpta småplantor, vilket är en korrekt behandling. En sticklingsplanta som blommar kommer att få sämre rotning och dessutom stannar den av i sin tillväxt och slutar att bilda nya, vegetativa skott.
  • Så småningom får du en frodig, välförgrenad planta som kommer att blomma rikligt från många fler skott. För vissa växtslag vill man kanske ändå inte få fram blommor, som hos palettblad, där bladen är huvudnumret. Då är det bara att klippa bort blomstjälkarna också hos den stora plantan.
Sticklingar av palettblad
Det är roligt att göra egna plantor med sticklingar - fina presenter och ett sätt att utöka sin samling.
 
Foto: Karin Elmberg
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.