Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Grundläggande tips om frösådd

Direktsådd sallat på friland
För den som väljer att själv så sina växter finns det många fördelar. Utbudet är närmast oändligt stort jämfört med vad som finns i växtbutiken och priset blir en bråkdel av vad en färdig växt kostar. Se vårt stora sortiment av fröer.
 
Direktsådd av sallad på friland
Direktsådd av sallad på friland
 
Självklart kostar det lite tid och en del utrymme, men det får man snabbt tillbaka i form av lyckan när man ser de första små bladen titta upp ur jorden och senare när balkong och trädgård fylls av vackra plantor.
Som nybörjare är det klokt att satsa på säkra kort och börja med sorter som inte kräver någon särskild behandling och gror rätt snabbt. Det stämmer in på de flesta av våra vanliga sommarblommor, krukväxter, grönsaker och många perenner. Vill man sedan prova på lite större utmaningar finns det ännu fler spännande växter att välja på.
 
ads
 

Direktså eller förodla

Många fröer, framförallt till ettåriga växter som sommarblommor och grönsaker kan man välja att så direkt på växtplatsen eller förodla i kruka och senare plantera ut. Några exempel är tomat, persilja, mangold, sallad, solros och krasse.
 
Nästan alla växter kan försås inomhus eller i växthus. Undantaget är växter med pålrot som tex, morot, rädisa och palsternacka som kan vara svåra att flytta.
Fördelen med direktsådd är att man spar en del odlingsutrymme inomhus och slipper pysslet med omskolning och avhärdning. 
Nackdelen är senare blomning och skörd. Självklart skall man prioritera utrymmet och i första hand förodla de växter som annars tar lång tid på sig att utvecklas.

Direktsådd

Det är viktigt att jorden är tillräckligt varm, har rätt konsistens och inte är för blöt. Vissa växter kan sås väldigt tidigt på året, en del till och med redan på hösten. Andra växter som t.ex. olika baljväxter som ärtor och bönor vill ha uppvärmd jord. Den informationen finns på fröpåsen.

Förbered såbädden

När det börjar blir lite varmare och jordtemperaturen är ca. 5 grader kan den börja bearbetas och sådderna påbörjas.
Helst skall odlingsplatsen redan vara förberedd från höstens grävning, fri från ogräs och lätt luckrad. Om inte, måste alla tecken på ogräs rensas bort nu och alla ojämnheter krattas ut. Jorden skall vara lucker och näringsrik. Lägg gärna på ett fint lager med väl nedbruten kompost eller stallgödsel och luckra ner med en grep eller luckrare. Mindre stenar är bara en tillgång då de hjälper till att hålla värmen och bidrar till dräneringen.
Är strukturen lite grov kan man lägga ett tunt lager med vanlig plant- eller blomjord där man skall så för att underlätta att fröerna kommer igång och gror.
Tips! Man kan förvärma jorden och hjälpa den torka upp genom att täcka med plast ett par veckor innan det är dags.

Så här sår man

Man kan så i rader eller bredså.
Att bredså innebär att man strör fröerna jämt fördelat över ytan och sedan täcker så mycket som fröet skall sättas djupt. Detta passar bra för snabbväxande grönsaker som sallad, rädisor och dill.
Vid radsådd drar man med hjälp av handen eller en kratta upp en fåra till det djup som fröet skall sås. Försäkra dig om att fåran blir rak genom att spänna ett snöre mellan två pinnar.
  • Sätt fröerna med rekommenderat avstånd, kratta tillbaka jorden och tryck till lätt.
  • Märk tydligt vad som planterats på en märketikett som sticks ner vid sådden.
  • Vattna försiktigt med stril både innan fröerna strös ut och sedan ovanpå den täckta jorden.
Täck sådden med fiberduk för bättre groning
Tips! För att behålla fukten och skydda de första små plantorna mot för starkt solljus kan man under de första veckorna täcka sådden med fiberduk. Täckningen bidrar också till att skynda på groning och tillväxt.

Förodling av växter inomhus

Förodling passar bra för växter som annars inte hinner utvecklas i vårt klimat och för att tidigarelägga blomning och skörd av växter vi annars direktsår.
Har man tillgång till riktig växtbelysning kan de flesta frön sås i princip närsomhelst på året.
 
Förodling av plantor inomhus under växtlampa
 
Det är underbart att ha tillgång till färska kryddor och sallad även under vinterhalvåret.
Det är lätt att bli ivrig på vårvintern men börja inte för tidigt om du inte kan ge dina sådder extraljus. Risken är då, förutom platsbrist att plantorna blir gängliga och taniga. Plantor som inte mår bra är också lätta offer för ohyra.
Då är det oftast bättre att vänta en vecka eller två. En skillnad på ett par veckor märks inte längre fram eftersom de som kommit i jorden senare har fått mer ljus och därmed bättre förutsättningar i övrigt.

Tips för frösådd inomhus

Jord för frösådd

Vid förodling skall fröerna sås i en lucker och näringsfattig jord. Det finns särskild såjord med dessa egenskaper. Förslut påsen ordentligt efter användandet eftersom små fröplantor är känsliga för elaka svampar och mögelsporer som kan komma in i jordsäcken om den inte hålls stängd. 
Gammal såjord kan man för säkerhets skull sterilisera innan den används. Ett tecken på mögel- eller svampangrepp på frösådden kan i värsta fall vara att ingenting gror, men vanligast är att små plantor plötsligt blir klena, vissnar ner och dör.
 
Tips! Häll i vanlig plant- eller blomjord upp till halva krukans höjd och fyll översta delen med såjord. Då får fröplantan tillgång till näring när den kommit igång att växa. Då blir den snart lite kraftigare och klarar sig några dagar extra innan omskolning behövs .

Krukor och brätten för frösådd

Det finns många olika sorters odlingstråg, krukor och brätten som passar till olika typer av frösådder. Att de har hål i botten är viktigt så att överskottsvatten lätt kan rinna ur.
Sommarblommor som växer fort och skolas om minst en gång innan de planteras ut kan bredsås i en sålåda eller sättas flera tillsammans i mellanstora såkrukor på ca. 8 x 8 cm. Växter som blir lite större och växer fort som tomater, gurka och paprika måste skolas om flera gånger innan de sätts i sin slutliga kruka. De behöver större utrymme redan från början och de sätter man inte fler än ett par fröer av i samma kruka.
Luktärten som har extra känsliga rötter behöver från början sättas i en djup kruka eller pluggar med extra djup.
När frösådderna skolas upp används större och kraftigare krukor. Välj inte för stor kruka om plantan skall växa länge utan skola istället upp i två eller fler omgångar. Med för stor kruka blir jorden lätt för blöt eftersom den lilla plantan inte orkar dricka allt med syrebrist för rötterna som följd.

Frösådd i pluggbrätten

För vissa växter kan det vara praktiskt och platsbesparande att så eller skola bredsådda plantor i pluggbrätte
Pluggbrätten finns med olika dimensioner och djup och är perfekt för sallat, kålväxter och ärtor samt för många sommarblommor.
 
Frösådd i pluggbrätte
 
Så helst i plastkrukor och inte i lerkrukor. I plastkrukor är det lättare att reglera vattenmängden till skillnad från i lerkrukor som suger vatten ur jorden olika mycket och behöver därför extra passning.

Rengöring av krukor

Använder du begagnade krukor är det mycket viktigt att dessa rengjorts väl. Mikroorganismer som kan ge upphov till sjukdomar eller på andra sätt försvaga plantan kan ligga länge och lura i gamla jordrester.
Blötlägg krukorna i varmt vatten med 10% såpa och diska sedan av dem väl innan användandet. Läs mer om rengöring av krukor på denna länk.

Så här gör du när du sår

Vattna jorden innan du sår. Jorden skall vara fuktig men inte sur.
Tips! Ställ de jordfyllda krukorna på en bricka med vatten så de själva kan dra åt sig den mängd vatten jorden behöver.
 
Bredså genom att strö fröerna jämt över sålådan och täck med ett jordlager motsvarande angivet sådjup. 
 
Bredsådda frö av tagetes i plastkruka
Bredsådda tagetes

För enstaka fröer gör man ett hål med fingret eller en prickelpinne och stoppar ner fröet till önskat djup. 
Stäng igen genom att trycka ner i jorden på sidan om fröet.
Glöm inte skriva växtens namn och gärna datum på en etikett och sätt ner i krukan.

Förvaring av sådden

I stort sett alla sådder vill ha jämn fuktighet. Enklast är om man har ett litet miniväxthus med lock där sådden kan ställas in, men en plastpåse med små hål i över krukan går utmärkt.
Då och då när man ser att det är mycket kondens på locket eller i påsen behöver man vädra lite så att det inte blir för mycket fukt. Att ställa växthusets lock på glänt och öppna upp plastpåsen någon då och då räcker bra.
När fröerna grott skall man minska och till slut ta bort täckningen annars blir det onödigt fuktigt för de små plantorna.
Tips! Ställ krukan i påsen och knyt ihop upptill. Enklare än att trä påsen över

Groningstemperatur

Rumstemperatur fungerar bra för de flesta fröer. Behövs högre eller lägre temperatur skall det framgå av såanvisningen. Har man möjlighet att ge fröerna undervärme från ett element, växthus med undervärme eller en värmematta går groningen nästan alltid fortare. Det är inte nödvändigt för våra vanligaste frösorter som ofta gror snabbt ändå, men rekommenderas för lite knepigare sorter där det ibland till och med är en förutsättning för att lyckas.

Ljus för frösådden

Det finns fröer som är ljusgroende, dvs behöver ljus för att gro. De ska inte täckas med jord. För andra fröer behövs inget ljus alls innan den första grodden visar sig. Då är det viktigt att den får ordentligt med ljus. Riktig växtbelysning  eller dagsljus fungerar bäst. Ställ sådden i ditt ljusaste fönster, men inte i starkt solljus. Tidigt på året räcker inte dagsljuset även i det bästa fönstret så överväg att komplettera med växtbelysning för att få ett riktigt bra resultat.

Vattna frösådder

Det är viktigt att sådden inte torkar, men den får heller inte bli för blöt. Ofta behöver man inte vattna förrän efter ett par dagar, beroende av hur varmt sådden står. Fortsätt vattna underifrån så att jorden tar åt sig så mycket den behöver. Känns ytan torr kan man sprayvattna ovanifrån med en vanlig sprayflaska eller med en PET-stril.
Ett mycket bra hjälpmedel för att hålla en jämn fuktighet är underbevattningsmatta.

Omskolning av frösådd

Om sådden står trångt kan man skola om när plantan har fyra blad. Finns det gott om plats och krukan har vanlig jord i botten kan man avvakta tills det börjar bli trångt i krukan.
Vattna igenom jorden ordentligt innan den plantorna ska skolas om så skadas rötterna mindre och blir enklare att hantera. 
För att lossa jorden ur såkrukan kan man klämma lätt på den och knacka den mot bordet. Luta sedan försiktigt på krukan och ta emot jordklumpen i andra handen. 

Lägg jordklumpen på bordet och lossa försiktigt var fröplanta för sig. Man kan göra det med fingrarna, men med en prickelpinne är det ännu enklare. Om de små plantorna sitter i ett såbrätte går det ofta bra att pilla upp dem en och en med hjälp av prickelpinnen, men ibland är det enklare att tömma hela brättet och plocka dem en och en ur jorden. För vissa pluggbrätten finns också särskilda uttryckare.
 
Omskolning av frösådda squashplantor
 
Ta inte bort den jord som sitter kring rötterna. Rötterna blir mindre störda om den får sitta kvar.
OBS! Undvik att ta i stjälken när du hanterar småplantor. Håll hellre i hela plantan eller i ett blad. Nya blad växter ut, men med bruten stjälk klarar den sig inte.
 
Förbered nya krukor med plantjord som fyllts löst upp till kanten utan att pressa.
Tryck ett håll med prickelpinnen eller fingret lika djupt som roten är lång och stoppa ner plantan lika djupt som tidigare. (Undantag vissa växter som t.ex. tomat som kan sättas så djupt så att bladen hamnar några centimter ovan jord. Läs här om att odla tomater
 
Omplantering av frösådder
 
Tryck försiktigt till jorden med prickelpinnen bredvid fröplantan så att jorden trycks emot rötterna.
Tips! Slå krukan lätt i bordet så ramlar jorden på rätt plats.
 
Vattna igenom. Gärna mest i ytterkanten av krukan så att rötterna söker sig dit. Man ska alltid undvika vattna direkt på själken. Särskilt små frösådder är mer känsliga för fuktansamling där.

Näring till frösådder

Eftersom blom- och planeringsjord innehåller näring som räcker i flera veckor behöver fröplantorna bara tillföras extra näring om de står kvar länge i samma jord. Först efter ca tre veckor i samma jord behöver extra näring tillföras. Vi rekommenderar genomgående Formulex fram till och med knoppsättning.

Avhärdning av frösådder

För nästan alla växter gäller att risken för frost skall vara över innan utplantering kan ske. Någon vecka innan det är dags behöver de avhärdas. 
Det innebär att växterna successivt skall vänja sig vid nytt klimat som har svalare, blåsigare, skarpare ljus och annan fuktighetsnivå. Fuskar man med avhärdningen försvagas plantan, den kan få missfärgade blad och tillväxten avstannar temporärt.
Ett kallväxthus eller en drivbänk är idealisk, annars fungerar skuggsidan på ett hus också bra. Börja ställa ut plantorna dagtid. 
Första dagen kan man täcka med fiberduk. I en drivbänk kan man täcka med fönster och skuggväv. Mot slutet av veckan får plantorna stå kvar hela dygnet. Därefter kan de planteras på sin slutliga plats.
Läs mer om att avhärda plantor.

Förvaring och grobarhet hos fröer

Förvaring av fröer Fröer skall förvaras mörkt, torrt och svalt. Rumstemperatur är ok, men helst inte varmare. Ofta står ett bäst-före-datum på fröpåsen, men flertalet fröer gror bra flera år efter detta. Det är bara att prova. Andra frön däremot måste i princip sås omgående för att ha en chans. Kolla såanvisningen.
Fröer som är helt torra kan läggas i en plastpåse och förvaras i frysen. Då förlängs hållbarheten många år.

Blötläggning av fröer

En del fröer, som tex ärtor gror mycket snabbare om de blötläggs ett dygn eller två innan de sås. Denna information framgår av såanvisningen.
Blötläggning är ett bra knep för att skynda på groningen för många fröer, framförallt om de är lite hårda på ytan och brukar ta lång tid att gro. Lägg då fröerna i en liten kopp med ljummet vatten i ett dygn, torka lätt och så som vanligt. Vi rekommenderar att man blandar med Nitrozyme som är rik på naturliga växthormon i vattnet för ännu bättre grobarhet. 
 
Blötlagda fröer för bättre grobarhet

Sådjup

Information om hur djupt fröet skall sättas finns på påsen. En tumregel är att det skall sättas på ett djup som är mellan 3-5 gånger sin omkrets.
Vissa frön, ofta de som är pyttesmå, är ljusgroende och skall inte täckas alls. Tryck bara till dem mycket lätt så de får kontakt med jorden.

Sådagbok

Har man några sådder blir det snabbt svårt att komma ihåg alla detaljer. Oasett resultat kan det vara bra att spara information om vad som såddes, när och hur sådden gick till och resultat. Det kan man ha stor nytta av för nästa säsong.
Notera sådden i en dagbok. Använd Excel på datorn eller varför inte en liten anteckningsbok där du för in noteringar om sådatum, typ av jord, datum för uppskolning, ljus, undervärme, med mera.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.