Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Växt- & odlingsfakta

Lär dig om rotningshormoner

Växter förökade med sticklingar i ett växthus
Växter förökade med sticklingar
Det är hormonspelet i växten som avgör vad plantans celler ska syssla med. Ta om möjligt sticklingar från en moderplanta som inte blommar, eftersom blomningshormonet gibberelin hämmar rotningsförmågan. 
 
Olika hormoner och balansen dem emellan, styr flera funktioner i växten. Om den ska blomma, bilda rötter eller satsa på tillväxt med skott. Växten befinner sig genom livet i olika faser; i tillväxt, i blomning eller vilande.
Om du vill föröka en växt med sticklingar är det viktigt att veta om moderplantan är i rätt fas. Olika delar av växten kan dessutom vara i olika faser. En murgröna till exempel kan ha en del som är adult (vuxen), blommar och får bär. Den delen har dessutom helt andra blad än det juvenila (ungdomliga) stadiet, med de mer karaktäristiska murgrönebladen. En stickling från ett skott eller en planta som blommar kommer att vara mycket svårrotad, eftersom de hormon som är aktiva vid blomning hämmar rotbildning. 
 
murgröna med blommor och bär i adult stadie
Här syns tydligt murgrönans adulta vuxenfas med andra blad än de "vanliga" juvenila (som syns uppe till höger). Ta sticklingar från ungdomsdelen!
 

Flera hormoner är inblandade vid rotbildning

Auxinerna bildas i knoppar och blad och påverkar dessutom cellsträckning, skottbildning och styr näringstransporten neråt i växten. Auxin triggar bildandet av sidorötter och påverkar också gravitationen, så att rötterna växer neråt. Till skillnad från andra växthormoner rör sig auxin inte i kärlsträngarna, utan via specialceller, parenkymceller. Den transporten är långsamt i växten, ungefär 1 cm i timmen. 
På 1930-talet lyckades man identifiera två slags auxiner, IAA, indol ättiksyra, Indol Acetic Acid); och IBA (indol smörsyra, Indol Butyric Acid). Dessa har man sedan framställt kemiskt och idag finns flera rotningsfrämjande preparat på marknaden för främst yrkesodlingen. 
 
Cytokininer (med främst adeninsulfat och kinetin som verksam substans), stimulerar celltillväxt och cellbildning, hindrar åldrande och styr näringstransporten uppåt i växten. De bildas i rötterna och finns framför allt i unga delar som rotspetsen, frö, unga blad och frukter. 
 
Etylen är en gas (en kolväteförening) med hormonliknande effekter. Det påverkar växtens åldrande, att blommor slår ut och fruktens mognad. Etylen har också visat sig trigga både rotbildning och rottillväxt. Salixxläktet (vide) utsöndrar stora mängder etylen från såret vid beskärning och är förklaringen till varför vide så lätt bildar rötter men också förmår andra växtslag att få rötter. 
 
förökning av trädgårdsväxter med sticklingar utomhus i kallbänk
Det är roligt att själv föröka favoritväxterna med sticklingar. Vissa är kinkiga och det är en spännande utmaning att lista ut tricket som lockar till rotning.
 
Vid förökning med sticklingar vill man snabbt få rötter, annars torkar sticklingen ut. Sticklingar som saknar eller har få knoppar kommer att ha svårt att rota sig eftersom auxinerna finns i just knoppar och blad. Samspelet är ett finlir och koncentrationerna av olika hormon är både artspecifik och varierar beroende på i vilken fas själva rotbildningen är. Man vet också att organiska syror underlättar rotningen, förmodligen för att de innehåller små mängder hormoner. Tag därför gärna hjälp av våra fina rotningsmedel som visat sig underlätta snabb rotning.
När man klipper till en stickling uppstår en skada på stjälken. Här bildas en samling oidentifierade celler kring såret, kallusvävnad. Det är förhållandet mellan olika hormoner som nu bestämmer hur dessa celler ska fortsätta att specialisera sig. Överväger auxin bildas rötter, överväger cytokininer främjas skottbildning. En bladstickling saknar ju rötter, men har knoppar och blad med auxin. En rotstickling däremot är full av cytokinin som triggar knoppar och nya skott att bildas.
 
stickling av idegran med klack som har rötter
Överst en stickling av idegran med klack. Nedanför en liknande stickling året efter, vars rötter vuxit ut från klacken.
 
Hos svårrotade växtslag, som många barrväxter, gäller det att ta sticklingar i rätt tid och på rätt plats i växten. Det har visat sig att ansamlingen av rotningsfrämjande hormon är störst i unga växtdelar samt i tillväxtpunkten mellan gammal ved och där ett nytt skott växer fram. Bästa tiden att ta sticklingar från till exempel barrväxter och halvvedade buskar som lavendel är därför under högsommaren, då årsgamla skott vuxit ut. De tas med ett ryck neråt, så att sticklingen får med en liten bit av den gamla veden, klacken. Härifrån utvecklas sedan rötterna.
De rotningsmedel som finns för yrkesodlare har inte testas och godkänts för hobbyodlare. Men det finns snarlika preparat, baserade på växter och alger som ger likvärdiga resultat. Hos oss hittar du bland annat Clonex Mist och Nitrozyme. Läs gärna mer om dem under produktfakta - de har testats av flera oberoende universitet och avancerade testlab med fantastiska resultat som du kan ta del av.
 

Gör eget salixvatten

Salix stjälkar för rotning i hink
Så här gör du eget salixvatten till sticklingar som ska rotas:
 • Klipp mjuka årsskott av videkvistar, helst under försommaren.
 • Repa av nederdelen av bladen och skär långa snitt längs med nederdelen av stjälken.
 • Låt nu stjälkarna stå i vatten.
 • Skär till dina sticklingar och ställ dem tillsammans med videkvistarna i några dygn.
 • Plantera dem sedan i krukor med såjord.
 • Vattna sticklingarna sedan med resterande salixvatten.
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com