Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frösådd av perenner

Frösådder av olika sorters perenner i kruka utomhus
 
VItblommande akleja
Akleja är en av de mest lättsådda perennerna
 
Att driva upp perenner från frö är för det mesta ganska lätt.
Visst finns det sorter som är kinkiga, som kräver speciella förutsättningar och sådana som tar väldigt lång tid på sig att gro, men det stora flertalet gror ganska fort och är överraskande enkla att lyckas med.
 
Läs gärna här om faktorer som påverkar frögroningen.
 
Det finns ett fantastiskt utbud av perennfröer att köpa på nätet. Man kan också komma över frön till både ovanliga och mer vanliga perenner genom medlemskap i en trädgårdsförening.
 
Temynta är en lättsådd perenn
Temynta är ett annat exempel på en perenn som är lätt att odla från frö.
 
Självklart ska man också passa på att plocka fröer själv hemma i trädgården och byta med andra. Läs här hur du samlar egna fröer.
 
Frökapsel av strandiris
Det finns många frö att samla för senare frösådd. Här mogna kapslar av strandiris.
 
Sålåda med perenner som är bredsådda med många frö i lådan
Sålåda med plantor som är "bredsådda" i en odlingslåda med hål i botten.
 
Man kan så flera fröer i samma kruka eller bredså (strö ut fröerna jämnt över jorden) perenner på samma sätt som man sår frö till många ettåriga växter. På det sättet spar man utrymme under själva groningsfasen. Denna metod kan vara praktiskt för sorter som gror lätt och som man vill ha många plantor av.

Groningstid för perenner

Groningstiden varierar mycket mellan olika sorter, men är också olika beroende av när på året de sås. Det kan ta allt från någon vecka till ett år, eller i vissa fall mer innan en grodd visar sig men oftast dröjer det inte mer än några veckor om sådden står varmt.

Sådd av perenner utomhus

I stort sett alla perennfröer kan man så i planteringskrukor och ställa utomhus. Kyla är sällan är en nackdel eftersom det är naturligt att fröerna utsätts för vinterns temperaturer när de frösår sig naturligt. Därför kan man passa på att så perennfröer sent på hösten eller till och med under vintern och ställa ut.
Det är ju en period då inte många andra trädgårdssysslor kan göras så då är det perfekt att passa på.
Men det behöver inte vara kyla och kallt för att ställa krukorna utomhus. Perenner kan man så året om och ställas ut.
 
Perennkrurkor med frösådder
 
Jag brukar så perenner i så kallade perennkrukor. Det är stadiga, fyrkantiga krukor i kraftig plast som tål lite hårdare väderlek. De finns i olika storlekar där 9 x 9 cm är en bra storlek, men för växter som är mer storväxta kan 11 x 11 cm vara ett bättre alterantiv.
 
Botten av krukan fylls till 2/3 med plantjord och i övre delen häller jag över såjord som är blandad med perlite.
På det här sättet får plantan tillgång till bra näringsrik jord så snart den börjat växa och rötterna når ner i det undre jordlagret. Då får den bättre kraft att växa till sig lite innan omplantering, vilket bara är en fördel.
 
Vermiculite i krukan över frösådden
 
Det är en bra ide att hälla över ett tunt lager vermikulit i krukan. Det minskar risken för uttorkning av det översta jordlagret där fröerna ligger och skyddar mot mossa och andra påväxter på jorden om sådden står länge.
 
OBS! Fröer som är ljusgroende, det vill säga de fröer som behöver få ljus på sig för att gro ska man självklart inte täcka. För dem kan man istället lägga ett tunt lager vermikulit på jorden och sedan strö över fröerna som sedan försiktigt trycks mot jorden för att få fäste.
 
Skyddande nät över frösådden som hindrar djur och ogräs
En fin väv skyddar krukorna från vilda och tama djur och påväxt från kringflygande frön
 
Utesådderna ska stå på en ljus, skyddad plats. Undvik söderläge eftersom värme och sol snabbt torkar ur sådden. 
Ett tips är att täcka över krukorna med ett fint nät för att slippa påväxt från frön som flyger ner och slår rot i krukor som står ute under en längre tid. Samtidigt skyddar det små nyuppkomna plantor från sniglar och andra djur.
 
Sådden ska hållas fuktig och får inte torka ut men för mycket vatten är inte bra eftersom det kan göra att fröerna ruttnar. Därför är det bra om de står direkt på marken (gärna på en grusbädd) eller i en odlingsbricka med ordentliga hål så att vattnet inte blir stående vid krukorna.
 
 

Frösådd av perenner inomhus

Frösådd bergvallmo
Dessa fina fröplantor av bergvallmo, Meconopsis är frösådda inomhus
 
Nästan alla perenner kan man också så inomhus i rumstemperatur. Det kan man göra när som helst på året bara men kan se til att de får tillräckligt med ljus när de gror. En del sådder kan stå mörkt innan de grott medan de ljusgroende behöver ljus även under groningen.
Sent på våren och sommartid är detta inget problem om sådderna står i ett fönster. Övrig tid är växtbelysning nödvändigt för att resultatet ska bli bra.
 
Frösådder av perenner i minidrivhus

Använd samma sorts krukor och jord och så precis som när krukan ska stå utomhus. Den stora skillnaden är att inomhusluften är betydligt torrare än uteluften. Därför rekommenderas att sådden placeras i ett minidrivhus eller täcks med plast (med ventilationshål) för att hålla en jämn fuktighet i jorden och runt plantan och under den första tiden då groddarna kommer upp. Ventilera om det blir mycket kondens.
 
Håll sådderna lätt fuktiga eftersom övervattning gör att fröerna kan ruttna. Självklart får de heller inte torka ut.
 
 

Avvänjning av inomhussådda perenner.

Innan utplantering av plantor som odlas inomhus behöver de vänja sig vid uteklimatet. Vänta tills temperaturen håller sig stabilt på plus och ställ ut varma dagar under någon vecka i skyddat läge. Man kan börja med att ställa ut dem under fiberduk och sedan lufta mer och mer.

Omplantering och utplantering av perenner

Omplanterade frösådder av lavendel
Omplanterade fröplantor av lavendel
 
Plantera om fröplantorna i egna krukor med plantjord när de har 3-4 karaktärsblad
(de två första blad som utvecklas kallas groblad och är nästan alltid rundande, de följande har det utseende som är mer karakteristiskt för sorten du såttt) 

Det säkraste sättet att få fina plantor är att låta dem växa till i kruka under en period innan de planteras ut i rabatten. Låt dem stå på skyddad, inte allt för solig plats några veckor eller längre tills de planteras ut på sin permanenta växtplats.
 
 

Stratifiering av fröer

En del perennfröer behöver stratifieras. Det innebär att de behöver en mer eller mindre lång period av kyla för att gro. För vissa kan det till och med behövas flera perioder med varmare perioder emellan.

Information om vilka växter som kräver stratifiering för att gro brukar framgå på fröpåsen eller så hittar man den informationen på nätet.
Min erfarenhet är att en del av de växter som sägs kräva stratifiering mycket väl kan gro ändå. Man får helt enkelt prova sig fram.
 
Vill man så sådana växter men har missat vintern kan man köldbehandla dem på konstgjord väg genom att lägga dem i kylskåpet några veckor invikta i fuktat hushållspapper som man lägger i en plastpåse.
Man kan också lägga fröerna i små zip-plastpåsar fyllda med fuktad vermikulit. Båda sätten är bra eftersom man slipper ha en massa krukor som tar upp utrymme i kylskåpet!
Efter kylbehandlingen sår man fröerna som vanligt i krukor som placeras inne eller utomhus.

Tips för att skynda på groningen

Det finns några enkla knep man kan använda för att få fröerna att gro fortare. Det kan vara bra att ta till för växter som har lite längre groningstid eller om du har få fröer av någon sort du väldigt gärna vill lyckas med. Läs mer om det här.

 

TIPS! Glöm inte att sätta ner plantetiketter med namn och datum för sådden i krukan. Det är lättare än man tror att glömma vad man sått.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896