Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Föröka syren med frö

Okänd syren med aprikos blommor
Att odla syren från frö är lätt och kan vara enklare än att lyckas med sticklingar. 
 
Okänd persikofärgad syrenblomma
 
De vanligaste lila och vita syrenerna, som ger många rotskott kanske man hellre förökar genom att ta tillvara rotskotten, läs hur du gör här, men det finns många fina sorter i lite ovanliga färger och blomformer där frösådd kan vara ett bra alterantiv för förökning.
Tänk på att när man förökar från frö man tar själv är det inte helt säkert att plantan blir helt lik den som fröet kommer ifrån, men oftasta blir resultatet ganska lika.

Samla frö till syren

Omogen frökapsel och mogen frökapsel av syren
Omogen frökapsel  (tv) - mogen frökapsel (th)
 
Det är viktigt att fröerna har hunnit mogna ordentligt annars gror de inte. Vänta därför tills frökapseln är brun och torr och börjar öppna sig, då kan du vara helt säker på att fröet är moget.
Det kan till och med vara en fördel att plocka fröerna efter nyår då de fått lite kyla så som de får när de självsår sig naturligt.
 
Frökapslar och fröer av syren
Frökapsel och fröer av syren
 
Fröet ligger inne i frökapseln som öppnar när den torkat så att fröet ska kunna falla ut. 
 
Blötläggning av fröer till syren i Nitrozyme
Här ligger fröerna i ljummet vatten med Nitrozyme. 
 
Häll eller plocka ut fröerna från frökapseln. För att skynda på groningen kan fröerna blötläggas ett dygn i ljummet vatten. Blandar man i Nitrozyme brukar grobarheten öka och fröerna kan gro något snabbare.
 
Sådd av syrenfrö i såjord
 
Fyll en kruka på ca 10 cm bredd med såjord eller en blandning av 50/50 planteringsjord och kokos. Lägg ut fröerna med några centimeters mellanrum jämnt fördelat över ytan. 
Strö sedan ett mycket tunt lager jord ovanpå och vattna igenom.
 
 

Förvaring av frösådden

Krukan med fröerna kan ställas utomhus eller drivas inomhus. Det tar längre tid för fröerna att gro utomhus men fördelen är att du inte behöver passa med vattning lika noga som om du behåller dem inomhus.

Frösådd utomhus

Ställ krukan skyddat från stark sol och vindar men gärna så att du får naturlig vattning från snö och regn. Då slipper du passa med vattning om det inte blir väldigt torrt.

Frösådd inomhus

Ställ krukan i rumstemperatur i ett minidrivhus eller trä en plastpåse över för att hålla kvar fuktigheten.

Vattna bara om jorden börjar bli torr. Det brukar inte behövas särskilt ofta när den står i ett minidrivhus så kolla alltid innan du vattnar eftersom jorden inte får bli allt för blöt.
 
Nyuppkommen frösådd av syren
 
Inomhus tar det ca 4-6 veckor innan groddar börjar visa sticka upp ur jorden. Då är det viktigt att de får ordentligt med ljus. Ett fönster räcker gott under sommarhalvåret, men övrig tid behövs en växtlampa för att det ska bli bra.

Omplantering av frösådder

När plantorna fått fyra blad kan du ta ut dem ur minidrivhuset.
 
Uppskolad fröplanta av syren
 
Plantera dem en och en i varsin kruka i plantjord vid ca 6 blad.
Plantera om ytterligare en gång till ca 1 liters kruka och låt växa till utomhus på skyddad plats innan den planteras på sin växtplats.
 
Gödsla gärna med Formulex under tiden står i kruka. Därefter behövs ingen extra näring.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.