15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Frösådd av physalis

Liten fröplanta av kapkrusbär
Physalisbär i hölje
 
Det finns frö att köpa till olika sorters physalis, eller kapkrusbär som de också kallas. Man kan också prova att ta frö och så från ett physalisbär.

Så här tar man frö från ett physalisbär

Bäret du tar fröerna ifrån ska vara moget och gärna lite övermoget så att fröerna säkert mognat.
 
physalisfrö i fruktkött
 
Öppna frukten och kläm ut fröerna. 

Physalisfrö blötlagda i ljummet vatten
 
Häll gärna ner dem i ett glas ljummet vatten där de kan ligga ca 12 timmar. Det skyndar på groningen. Physalis gror relativt lätt ändå så man kan också så fröerna direkt.
 
Frö från kapkrusbär i såkruka
 
Fyll en kruka på ca 8 cm med såjord och fukta jorden. Lägg ut fröer jämt fördelat över ytan med någon centimeters avstånd. Häll över ett mycket tunt lager jord och fukta lätt så att fröerna fäster mot jorden.
 
Frösådd av physalis i minidrivhus
 
Ställ krukan i rumstemperatur i ett miniväxthus eller trä en plastpåse över för att hålla kvar fukten.
Vattna bara om jorden börjar bli torr. Det brukar inte behövas särskilt ofta när den står i ett minidrivhus så kolla alltid innan du vattnar eftersom jorden inte får bli allt för blöt.
 
Frösådda småplantor av physalis
 
Fröerna gror på ett par veckor. När de har 3-4 blad är det dags att plantera om dem var och en i egen kruka.
Det passar bra med samma storlek på krukan som du använde för frösådden.
Nu fyller du krukan med plantjord eller blomjord istället. 
 
 

Så här gör du för att plantera om physalis

Frösådda småplantor som ska planteras
 
Vattna igenom jorden så den är fuktig men inte sur. Då släpper jordklumpen lättare ur krukan och rottrådarna skonas eftersom mer jord brukar bli kvar runt rötterna.
Luta krukan snett nedåt och klämm och skaka den lätt så släpper jordklumpen. Ta emot den försiktigt med andra handen så att inte de små plantorna skadas.
Peta försiktigt loss de individuella små plantorna så att rötterna störs så lite som möljigt.
 
Planteringshål i krukan med prickelpinne
 
Gör ett hål i jorden mitt i krukan där den lilla plantan ska sitta. Här används en prickelpinne, ett mycket praktiskt redskap just vid omplantering av små frösådder. Men visst går det bra att använda fingrarna också.

Så här lyfter man en liten fröplanta
 
När du lyfter upp de små fröplantorna för att sätta dem i den nya krukan är det bra om du håller i ett blad. Stjälken är ännu mycket vek och går den av går plantan inte att rädda. Om bladet går av är plantan fortfarande livskraftig och ett nytt blad växer snabbt ut.
 
Sätt ner plantan i hålet och tryck till lätt så att jorden fäster mot rotklumpen.
Vattna igenom krukan utifrån och in. 
Man ska alltid undvika vattna nära roten på växten. Det är bättre att vattna närmare krukkanten så att där finns mer fukt och rötterna söker sig utåt.
 
Små omplanterade frösådder av physalis
 
Ställ krukorna så ljust som möjligt. Är det tidigt på året rekommenderas att de ställs under växtbelysning eftersom antalet soltimmar är för få för att ge plantorna tillräckligt med ljus. Plantorna blir då lätt klena till växten och får sämre förutsättningar än om de får tillräckligt med ljus.
 
Blomma på åhysalis, kapkrusbär
 
Plantorna växer fort och behöver planteras om till större kruka en gång till innan de sätts i den kruka de sedan ska växa i.
Det är dags för omskolning till ny kruka när rötterna sticker ut i krukans botten.
 
Physalisplanta med bär
 
Placera plantan så varmt och ljust som möljigt. De kan odlas i växthus, eller på en varm, skyddad plats utomhus. Det går även att odla den inomhus på fönsterbrädan sommartid eller året om med odlingslampa.
Gödsla plantorna med Formulex eller liknande näring från och med första omplanteringen så får du en fin och frisk planta som kommer att ge mänger med fina bär att mumsa på!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.