Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Föröka kärleksört med sticklingar

Kärleksört med vitrosa blommor
Kärleksört, en torktålig perenn för kruka och rabatt
 
Kärleksört är en mycket användbar perenn med många fördelar. Den blommar på sensommaren och står fint fram till frosten och pryder sin plats hela vintern utan att krokna. 
 
Kärleksört står fint även efter frosten har kommit
Kärlekört är vacker också när frosten har kommit

Den är väldigt lättodlad och tålig och är ett bra exempel på en växt att använda för torra lägen eftersom den är extremt torktålig.
 
kärleksört med rosaröda blommor
 
Det finns många olika sorters kärlekört med alltifrån grönbladiga sorter med vita blommor till sorter med mörkt rödlila blad och mörkröda blommor. Alla lika fina och toppen i buketter där har mycket lång hållbarhet samtidigt som den ger stabilitet och stadga.
 
Förberedelser för sticklingar av kärleksört
 
Kärleksört är en av de växter som är extremt lätta att föröka med sticklingar. 
Det händer ganska ofta att de får rötter när de sätts i en vas, och självklart kan man sätta en sådan stickling i kruka och driva på innan den sätts ut, men av en enda planta kan man inte bara få en utan mängder av nya plantor om man vill.
 
 

När kan man ta sticklingar av kärleksört?

Man kan ta föröka kärleksört med sticklingar i stort sett året om men det lyckas bäst från slutet av april till oktober november.
Helst ska de stå under växtbelysning efter september för att det ska gå bra. Då odlar du plantorna vidare inomhus under vintern som krukväxter och planterar ut dem på våren.

Ta stickling på kärleksört så här

Kärleksört uppdelad i sticklingasdelar
 
Man kan dela en stjälk i många delar och till och med använda bladen för att få nya plantor. 
 
  • Använd en hel stjälk och börja med att klippa bort eventuella blommor och knoppar.
  • Dela stickling enligt bilden ovan så det blir minst två blad på varje del.
  • Det undre bladet tas bort genom att försiktigt dra det nedåt. Då har man en kort stjälk med ett 'öga' längst ner och ett blad upptill.
 
Sticklingar av kärleksört i odlingslåda med såjord och perlite
 
  • Sätt sticklingarna i såjord, gärna uppblandad med perlite för att få en mer luftig och genomsläpplig jord. Alltid bra när man tar sticklingar. Sätt också ner bladen i samma jord eftersom det växer ut en ny liten planta vid bladfästet. Sätt bara ner bladet så djupt så att det står kvar, inte djupare.
 
Sticklingar i minidrivhus
 
  • Vattna lätt och ställ i ett miniväxthus.
  • Efter några veckor kan man se tecken på att de små plantorna fått rötter genom att det börjar bildas små skott i bladveck och längst ner på bladen man stoppat ner i jorden. 
  • Vänta gärna ett par veckor till så rötterna hinner växa till lite innan de planteras om i varsin kruka med plantjord.
  • Krukorna kan ställas utomhus där plantorna får växa till ordentligt tills det är dags att sätta ut dem på växtplatsen. Det är lagom att göra när de känns tillräckligt stora för att hantera och har fått många stadiga rötter. Det kan ta en till två månader beroende av när på säsongen sticklingarna tas.
 
TItta gärna på filmen nedan där jag visar hur det går till.
 
 
Rotade sticklingar av kärleksört
 
Här är resultatet från några av mina kärleksörtsticklingar.
De små söta blommorna som envisats med att växa ut på bladen tas bort så att bladen istället får mer kraft att utvecklas.
 
ads
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.