Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skydda mot växtskador av vårsolen

Brännskadad thuja av vårsolen på vårvintern
Vårsolen är efterlängtad - men det kan bli för mycket av det goda. Växter som ännu vintervilar kan skadas av att väckas för tidigt. Vi har ett stort sortiment av vintertäckning och skydd för övervintring. Läs här om hur du kan förebygga att dina växter tar skada.

Växtskador av vårsolen

Torkskadad thuja av vårsol - ke
Vårsolen lockar thujan att börja avdunsta, samtidigt som rötterna inte kan dra upp vatten. Resultatet blir torkskadade skott.
 
Den tidiga vårsolen är förrädisk.
 • Städsegröna växter avdunstar vatten, transpirerar, från blad och barr. Till dem hör buxbom, idegran, bambu, ljung, vaktelbär, lagerhägg, thuja och enar. Vintertid är hela växten i vila, men transpirationen kör igång igen när temperaturen stiger med solens instrålning. Är marken samtidigt tjälad kan rötterna inte suga upp fukt. Resultatet blir torkskador som yttrar sig som bruna blad- och barrspetsar.
 • Växter som vaknar tidigt, lockas att blomma och grönska. Särskilt växtslag som naturligt inte hör hemma på dessa breddgrader. Det gäller till exempel persika, aprikos, rosor, magnolia och lönn. En senare frostknäpp ger svåra köldskador och i värsta fall dukar plantan under.
Barksakda körsbär av tidig savstigning - ke
Barkskada med kåda som sipprat ut på körsbärsträd till följd av tidig savstigning. Särskilt vanligt på sidan som vetter mot söder.
 
 • Växter med tidig savstigning kan lockas att börja sava för tidigt. Kommer sedan en period med sträng kyla kan barken sprängas sönder. Hit hör björk, körsbär, lönnar och vin.
 • Förodlade småplantor i uterum och växthus kan få brännskador, liksom krukväxter i söderfönstret.
 

Skydda växter för vårsolen

Vinterskydd vårsol med mörk fiberduk - x
Väck inte den växt som sover… Med en mörk eller grön fiberduk eller juteväv för växtskydd räddas vintergröna växter från solens strålar.
 
ads
 

Förebygg skador på växter av vårsolen

Det finns många smarta sätt att förebygga skador.
 • Skydda med en huva, eller täcke, av tjockare fiberduk 34 gram eller juteväv för växtskydd som skuggar från solen.
 • Täck jordytan redan på hösten med ett rejält lager täckbark, eller kokosmatta. Det höjer jordtemperaturen och hindrar tjälen att gå djupt. Vattna vårvarma dagar, så att rötterna kan börja suga vatten.
 • Låga växter kan skyddas från vårsolen med en tjock fiberduk, granris, torra löv eller annat poröst material.
 • Linda stammen på känsliga växter med band av jutefilt eller stamskydd i juteväv så att barken skyddas från både sol och kyla.
Stamskydd för vinterskada av vårsol
Jutefibern är luftig och ger ett mycket bra skydd mot kyla, värme och solstrålar. 
 • Småplantor med sköra blad i växthus, uterum eller söderfönster skuggas med en mjölkvit fiberduk eller skuggväv av jute.
   
Aprikosträd som skyddas mot vårsolen med juteväv - x
Aprikos och persika blommar tidigt på bar kvist. Hejda förloppet genom att skugga med juteväv eller en bastmatta.
 • Spaljérade fruktträd som persika och aprikos skyddas med juteväv, bastmatta eller en avlagd trasmatta.
 • Låt skyddet vara kvar så länge tjälen har kvar sitt grepp i jorden. Börja sedan vattna försiktigt när dagarna blir varmare. Rododendron och idegran har ytliga rötter – för dem gör det underverk att vara tidigt ute och vattna så fort tjälen tinat bort.
Foto: Karin Elmberg m fl.

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.