Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Rusta medelhavsväxterna för vintern

Övervintring av medlehavsväxter i uterum, pelargon, bougainvillea citrus, Afrikas blå lilja
Övervintringen är en pärs för balkongväxterna och alla vänner från Medelhavsområdet; oliv, bougainvillea, palmer och citrusträd. Eftersom detta är dyrbara växter som bara blir pampigare och tåligare med åren, är de väl värda att tas om hand under vintern.
 
Övervintring i uterum av medelhavsväxter, bougainvillea, citrus, pelargon , Afrikas blå lilja
Ett uppvärmt uterum skapar Medelhavsvinter till bougainvillea, pelargoner, kalamondin och Afrikas blå lilja.

I Faktabanken finns fler intressanta artiklar om övervintring, i artikeln Övervintra medelhavsväxter hittar du tips på bra metoder för balkong och terrassväxter.

Börja med att vänta

Det kanske låter lite konstigt men faktum är att de växter som kan övervintras med bra resultat växer naturligt där det faktiskt förekommer en eller annan frostnatt. Självklart ska vi undvika att utsätta dem för det, men i praktiken mår de bättre att stå utomhus så länge som möjligt när alternativet är en mörk vistelse i ett utrymme med relativt torr luft. 
 
Fiberduk skyddar palm mot frosten
 
Det är ju inte ovanligt att en första frostknäpp kommer flera veckor innan kylan slår till på riktigt. Under denna övergångsperiod kan man istället för att plocka in växterna för tidigt ställa dem på en skyddad plats, gärna invid en husvägg som avger lite värme och täcka med en kraftig fiberduk om kyligt väder väntas.

Förbered medelhavsväxter för vintern

Innan du ställer undan dina växter i sitt vinterviste kommer här några bra knep som gör dem väl rustade att klara det mörka halvåret. De gäller oavsett om växterna övervintras i växthus, garage eller inomhus i stugvärmen.
 
  1. Krukjorden behöver torka upp, särskilt om vintervistet är svalt. Någon vecka innan det är dags för flytt, ställ växterna under tak, så att de inte blir genomblöta av höstregn.
  2. Ansa bort onödig grönska som ändå skulle tas bort till våren. Det kan vara långa skott som vuxit fel, skadade, fula blad eller klena skott. Tag också bort blomstänglar som stjäl energi från plantan som vintertid hellre ska satsa på ett starkt rotsystem. Nedklippningen spar mycket plats och minskar smittrisken för ohyra och sjukdomar. 
 
Nerklippning av pelargon inför vintern
Pelargonen är yvig och har flera fula blad, några med insektsangrepp. Med en vass liten sekatör klipper du precis ovanför ett blad.
 
Nerklippt pelargon inför vintern
Nyfrissad pelargon redo för vintervilan. 
 
  1. Kolla noga igenom bladverket så att inga skadegörare liftar med in. Glöm inte bladens undersida och skrymslen intill förgreningar. En tidig upptäckt spar mycket tid och bekymmer. Det allra mesta går att få bukt med, vi har många smarta hjälpmedel för bekämpning av skadegörare.
 
Kontroll av skadedjur på citrusväxt inför vintern
Särskilt citrusväxter som kalamondin är omtyckta av sköldlöss.
 
  1. Duscha gärna växtslag som är känsliga för ohyra förebyggande med stärkande preparat som SMC eller hemagjord såpablandning
 
Dusch av medlehavsväxter med såpablandning
Ha gärna alltid en färdig sprayflaska med stärkande växtvårdsmedel i ditt gröna apotek.
 
 
  1. Ska krukorna stå i ett kallt utrymme, bolstra extra med bubbelplast och gärna en yttre, isolerande kruka. På sidan med vintertskydd för växter hittar du massor av hjälpmedel som skyddar.
 
Vinterskydd av fuchsia med bubbelplast
Bubbelplast är ett perfekt vintertäcke till frusna fuchsian.
 
 
  1. Se till att växtbelysning är monterad och funkar så att plantorna direkt får det ljus de behöver.


Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist, Linda Sandström, m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.