Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Övervintring

Övervintra medelhavsväxter - bästa tipsen

Övervintring av medelhavsväxter citronträd i kruka
Medelhavsväxterna är klenoder i snygga krukor på balkong och uteplats. Hit hör citrusträden, oliv, palmermyrten, pelargonagave, oleander, bougainvilleaAfrikas blå lilja, granatäpple, rosmarin, eldkrona med flera.
 
Uteplats med olivträd, myrten och Afrikas blå lilja i kruka
Medelhavsväxterna ger en fin inramning åt altanen och blir bara pampigare med åren. Från vänster oliv, myrten och Afrikas blå lilja.
 
Även om några av dessa har sitt ursprung på andra geografiska platser, sammanför vi växter med ungefär samma behov till denna grupp. OBS! Hit hör inte växter som fäller sina blad eller sommarblommande lök- och knölväxter. På våra Gröna sidor hittar du flera råd om övervintring av andra växtslag.
 
Agave i kruka på uteplats
Agave är riktiga exoter som på bara några år blir praktpjäser. Bladen innheåller flera läkande ämnen, den geléaktiga massan kan läggas direkt på brännskadad hud.

Medelhavsväxterna blir större och vackrare med åren. Därför är de väl värda att vårda och övervintra på ett säkert sätt. Som bonus blir äldre plantor med tiden tåligare och härdigare – och därmed enklare att lyckas med. Även om de för visso blir mer skrymmande och tyngre…

Övervintring av medelhavsväxter

Eldkrona, Lantana camara, som uppslammat träd på uteplats
Eldkronan, Lantana camara, är vacker att stamma upp till ett träd. Väl värd att vinterskydda.
 
Denna växtgrupp behåller bladen året om men har sin vila under vinterhalvåret då de naturligt går på sparlåga. 
Försök att så lång möjligt efterlikna det klimat som råder vid Medelhavet om vintern.
 • Temperatur 5 -15 grader.
 • Ljus 10-12 timmar om dygnet (längre fram emot våren).
 • Relativt hög luftfuktighet.

Allmänna råd för övervintring av medelhavsväxter

I vår butik hittar du allt du behöver för övervintring. Här kommer goda råd om hur du går tillväga.
 • Ju mer jord och ju större kruka, desto bättre buffert mot kyla och uttorkning. Med en rejält tilltagen kruka behöver du heller inte plantera om eller vattna så ofta.
Olivträd på altan i stor kruka
Dessa båda olivsyskon är nu femton år gamla och stormtrivs i sina lådor. Olivträd kan bli mycket gamla. Ett av de äldsta kända står på ett litet torg i Palma de Mallorca och är tusen år. 
 • Luft isolerar. Bottna med ett lager lecakulor i botten av krukan – helst redan vid planteringen. Jorden behöver vara porös, det är därför alltid bra att blanda in små lecakulor i jorden redan vid planteringen av fleråriga växter i kruka. Krukan behöver också ha dränering så att överskottsvatten kan rinna av. Blöt jord gör att rötterna ruttnar vid plusgrader och fryser sönder när jorden förvandlas till en iskaka vid köldgrader.
 • Skydda gärna krukan extra genom att placera den i en isolerande ytterkruka, eller svepa om isolerande material som kokosväv, fårull, frigolit eller bubbelplast med stora bubblor. 
 • Investera i en pirra, eller en platta med hjul, så att du enkelt kan flytta de tunga krukorna.
 
Citronträd i kruka med platta med hjul för övervintring
En platta med hjul spar ryggen och gör att växterna ltt kan flyttas omkring.
 • Ju svalare, desto djupare går växten i vila. En del arter, som oliv, klarar några minusgrader. Andra, som citrus och pelargoner, behöver minst fem plusgrader. Ju svalare temperaturen är desto mindre ljus och vattning behövs.
 • Se till att växten får ljus ungefär 10-12 timmar om dygnet. Växtbelysning med lampor som inte avger värme är idealet. Här passar lysrör som har ett kallt ljus som inte är så behagligt i hemmet men som växterna gillar. Våra lightwavelampor med T5 lysrör finns i flera olika utföranden. Använd en timer så att belysningen sköter sig själv. På hösten och våren kan det naturliga ljuset räcka till mitt på dagen. Då kan timern ställas så att den har två belysningsperioder; förmiddag och kväll.
 • Håll igen på vattningen, eftersom växten är inne i en vilofas då den transpirerar (avdunstar) mycket lite. Jorden ska vara torr, men inte kruttorr. Flera av dessa arter är surjordsväxter. Lägg gärna snö på krukjorden som sedan smälter och ger en kalkfri fuktighet. Ju varmare och ljusare trädet står, desto mer behöver du passa med vattning.
 • Försök höja luftfuktigheten kring plantorna genom att någon gång i månaden duscha med kalkfritt vatten.
 • Ha koll på skadegörare som lätt liftar med in till vintervistet. Ett angrepp som upptäcks tidigt är enklare att få bukt med. Leta grundligt, gärna med lupp. Särskilt på bladens undersidor och längs stjälkarna. Bladlöss, trips och sköldlöss är vanlig ohyra som kan blossa upp. 
Ohyra på kalamodin i uterum
Kalamondin hör till de mest odlingsvärda citrusväxterna och får massor av frukter varje år. Här pågår en grundlig sundhetscheck inför vintervilan.
 • På våren: Vänj växterna försiktigt vid utelivet. Var inte ute för tidigt. Då luras växten att komma igång. Skugga med fiberduk solgassande dagar och ha bubbelplast i beredskap ifall en sen köldknäpp hotar.

Övervintring av medelhavsväxter i mörker

Växtlampa för övervintring av Medelhavsväxter i mörker
En växtlampa med särskilt spektra för övervintring gör underverk.
 • Här behövs växtbelysning som ger allt ljus växten behöver.  
 • I ett svalt, frostfritt ställe som garaget räcker värmen oftast till. Är platsen inte isolerad, som ett uthus, behövs en värmefläkt eller frostvakt. Krukan måste också isoleras på något vis. Vi har ett stort sortiment med krukskydd för övervintring av krukor. Ställ krukorna gärna på ett isolerande material som frigolit.

Övervintring av medlehavsväxter i uterum

Värmefläkt i uterum för övervintring av Medelhavsväxter
En behändig liten fläkt som Värmefläkt Palma skapar Medelhavsvinter i uterummet.
 • Möjligen behövs extra växtbelysning om temperaturen når över 12 grader. Välj en växtlampa som ser trevlig ut och som ger tillskottsljus. Här passar LED-lampor som ger ett bra växtljus. De finns i flera olika utföranden, välj det som passar armaturerna i uterummet.
 • Är uterummet ouppvärmt behövs en termostatstyrd värmefläkt som slår på vid fem grader eller mer. Krukan måste också isoleras med krukskydd på något vis. Bubbelplast har den stora fördelen att släppa igenom ljus. Ställ gärna krukan på ett isolerande material som frigolit.

Övervintring av medlehavsväxter utomhus

Vinterskydd av kruka till Medelhavsväxter utomhus
Thermoplus är ett suveränt krukskydd för övervintrande krukor med allt-i-ett.

I milda trakter av landet kan man lyckas med att låta växterna stå kvar ute. I artikeln 12 tips för övervintring av växter i utekruka hittar du alla råd för skydd utomhus.

Övervintring av medlehavsväxter inomhus

Växtlampa till olivträd inomhus på vintern
Oleanderträdet grönskar under växtlampan och går inte in i någon vilofas. Välj ett varmare ljus och en snygg armatur om växten står där du ofta vistas.
 
Detta är den svåraste varianten och en riktig utmaning. Övervintring inne i stugvärmen, kring 20 grader, kräver betydligt mer ljus eftersom denna temperatur lockar växten att växa vidare i stället för att vila. 
 • Ställ krukan så svalt det går, kanske kan elementet stängas av vid något fönster?
 • Belys med en snygg växtbelysning som Primula som har effektivt LED-ljus.
 • I denna miljö måste trädet få vatten och näring.
 • Kolla också regelbundet efter skadegörare som kan slå till i den torra, varma inomhusluften.
 • Duscha också bladverket ofta för att höja luftfuktigheten.
Foto: Karin Elmberg, Iverde m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com