Övervintringen kan vara en pärs för balkongväxter och andra vänner i utekruka från Medelhavsområdet som oliv, bougainvillea, palmer och citrusträd.
Eftersom detta är dyrbara växter som bara blir pampigare och tåligare med åren, är de väl värda att tas om hand under vintern.
Vi har ett stort sortiment av hjälpmedel för en lyckad och säker övervintring, som du finner under Vintertäckning.
Vi har ett stort sortiment av hjälpmedel för en lyckad och säker övervintring, som du finner under Vintertäckning.

Medelhavsväxterna ger en fin inramning åt uteplatsen och blir bara pampigare med åren. Från vänster oliv, myrten och Afrikas blå lilja
Övervintring av medelhavsväxter

Eldkrona, Lantana camara, är vacker att stamma upp till ett träd. Väl värd att vinterskydda.
Denna växtgrupp behåller bladen året om men har sin vila under vinterhalvåret då de naturligt går på sparlåga.
Försök att så lång möjligt efterlikna det klimat som råder vid Medelhavet om vintern.
- Temperatur 5 -15 grader.
- Ljus 10-12 timmar om dygnet (längre fram emot våren).
- Relativt hög luftfuktighet.
Allmänna råd för övervintring av medelhavsväxter
- Ju mer jord och ju större kruka, desto bättre buffert mot kyla och uttorkning. Med en rejält tilltagen kruka behöver du heller inte plantera om eller vattna så ofta.

Övervintring av olivträd kan vara en utmaning, då de snabbt blir stora. Dessa båda olivsyskon är nu femton år gamla och stormtrivs i sina lådor. Olivträd kan bli mycket gamla. Ett av de äldsta kända står på ett litet torg i Palma de Mallorca och är tusen år.
- Luft isolerar. Bottna med ett lager lecakulor i botten av krukan – helst redan vid planteringen. Jorden behöver vara porös, det är därför alltid bra att blanda in små lecakulor i jorden redan vid planteringen av fleråriga växter i kruka. Krukan behöver också ha dränering så att överskottsvatten kan rinna av. Blöt jord gör att rötterna ruttnar vid plusgrader och fryser sönder när jorden förvandlas till en iskaka vid köldgrader.
- Skydda gärna krukan extra genom att placera den i en isolerande ytterkruka, eller svepa om isolerande material som kokosväv, fårull, frigolit eller bubbelplast med stora bubblor.
- Investera i en säckkärra, eller en platta med hjul, så att du enkelt kan flytta de tunga krukorna.

En platta med hjul spar ryggen och gör att växterna ltt kan flyttas omkring.
- Ju svalare, desto djupare går växten i vila. En del arter, som oliv, klarar några minusgrader. Andra, som citrus och pelargoner, behöver minst fem plusgrader.
Ju svalare temperatur desto mindre ljus och vattning behövs. - Se till att växten får ljus ungefär 10-12 timmar om dygnet. Växtbelysning med lampor som inte avger värme är idealet. Här passar lysrör som har ett kallt ljus som inte är så behagligt i hemmet men som växterna gillar.
Våra lightwavelampor med T5 lysrör finns i flera olika utföranden.
Använd en timer så att belysningen sköter sig själv. På hösten och våren kan det naturliga ljuset räcka till mitt på dagen. Då kan timern ställas så att den har två belysningsperioder; förmiddag och kväll. - Håll igen på vattningen, eftersom växten är inne i en vilofas då den transpirerar (avdunstar) mycket lite. Jorden ska vara torr, men inte kruttorr.
Flera av dessa arter är surjordsväxter. Lägg gärna snö på krukjorden som sedan smälter och ger en kalkfri fuktighet. Ju varmare och ljusare trädet står, desto mer behöver du passa med vattning. - Försök höja luftfuktigheten kring plantorna genom att någon gång i månaden duscha med kalkfritt vatten.
- Ha koll på skadegörare som lätt liftar med in till vintervistet.
Leta grundligt, gärna med lupp. Särskilt på bladens undersidor och längs stjälkarna. Bladlöss, trips och sköldlöss är vanlig ohyra som kan blossa upp.
Ett angrepp som upptäcks tidigt är enklare att få bukt med, vi har smarta hjälpmedel för bekämpning av skadegörare.

Kalamondin hör till de mest odlingsvärda citrusväxterna och får massor av frukter varje år. Här pågår en grundlig sundhetscheck inför vintervilan.
- På våren: Vänj växterna försiktigt vid utelivet. Var inte ute för tidigt. Då luras växten att komma igång.
Skugga med fiberduk solgassande dagar och ha bubbelplast i beredskap ifall en sen köldknäpp hotar.
Förbered medelhavsväxter för vintern
Innan du ställer undan dina växter i sitt vinterviste är det bra att förbereda dem för den långa viloperioden.
- Krukjorden behöver torka upp, särskilt om vintervistet är svalt. Någon vecka innan det är dags för flytt, ställ växterna under tak, så att de inte blir genomblöta av höstregn.
- Ansa bort onödig grönska som ändå ska bort till våren. Det kan vara klena eller långa skott som vuxit fel, skadade och fula blad. Tag också bort blomstänglar som stjäl energi från plantan som vintertid hellre ska satsa på sitt rotsystem.
Nedklippningen spar också mycket plats och minskar smittrisken för ohyra och sjukdomar. - Duscha gärna växtslag som är känsliga för ohyra förebyggande med stärkande preparat som SMC eller hemagjord såpablandning.

Pelargonen är yvig och har flera fula blad, några med insektsangrepp. Med en vass liten sekatör klipper du precis ovanför ett blad.

Nyfrissad pelargon redo för vintervilan.
Övervintring av medelhavsväxter i mörker

En växtlampa med särskilt spektra för övervintring gör underverk.
- Här behövs växtbelysning som ger allt ljus växten behöver.
- I ett svalt, frostfritt ställe som garaget räcker värmen oftast till. Är platsen inte isolerad, som ett uthus, behövs en värmefläkt eller frostvakt.
Krukan måste också isoleras på något vis. Vi har ett stort sortiment med krukskydd för övervintring av krukor. Ställ krukorna gärna på ett isolerande material som frigolit.
Bubbelplast i botten ger också en god isolering underifrån.

Bubbelplast är ett perfekt vintertäcke till frusna fuchsian.
Övervintring av medlehavsväxter i uterum

Ett uppvärmt uterum skapar Medelhavsvinter till bougainvillea, pelargoner, kalamondin och Afrikas blå lilja.
- Möjligen behövs extra växtbelysning om temperaturen når över 12 grader. Välj en växtlampa som ser trevlig ut och som ger tillskottsljus. Här passar LED-lampor som ger ett bra växtljus. De finns i flera olika utföranden, välj det som passar armaturerna i uterummet.
- Är uterummet ouppvärmt behövs en termostatstyrd värmefläkt som slår på vid fem grader eller mer. Krukan måste också isoleras med krukskydd på något vis.
Bubbelplast har den stora fördelen att släppa igenom ljus. Ställ gärna krukan på ett isolerande material som frigolit.

En behändig liten fläkt skapar Medelhavsvinter i uterummet.
Övervintring av medelhavsväxter utomhus
I milda trakter av landet kan man lyckas med att låta växterna stå kvar ute. I artikeln 12 tips för övervintring av växter i utekruka hittar du alla råd för skydd utomhus.
Övervintring av medlehavsväxter inomhus

Oleanderträdet grönskar under växtlampan och går inte in i någon vilofas. Välj ett varmare ljus och en snygg armatur om växten står där du ofta vistas.
Detta är den svåraste varianten och en riktig utmaning. Övervintring inne i stugvärmen, kring 20 grader, kräver betydligt mer ljus eftersom denna temperatur lockar växten att växa vidare i stället för att vila.
- Ställ krukan så svalt det går, kanske kan elementet stängas av vid något fönster?
- Belys med en snygg växtbelysning som Primula Nova Indoor som har effektivt LED-ljus.
- I denna miljö måste trädet få vatten och näring.
- Kolla också regelbundet efter skadegörare som kan slå till i den torra, varma inomhusluften.
- Duscha bladverket ofta för att höja luftfuktigheten.
Vad menas med medelhavsväxter?

Agave är riktiga exoter som på bara några år blir praktpjäser. Bladen innheåller flera läkande ämnen, den geléaktiga massan kan läggas direkt på brännskadad hud.
Med medelhavsväxterna menar vi den växtgrupp som behåller bladen året om men har sin vila under vinterhalvåret då de naturligt går på sparlåga. Även om några av dessa har sitt ursprung på andra geografiska platser, sammanför vi växter med ungefär samma behov till denna grupp.
Hit hör citrusträden, oliv, palmer, myrten, pelargon, agave, oleander, bougainvillea, Afrikas blå lilja, granatäpple, rosmarin, eldkrona med flera.
Hit hör däremot inte växter som fäller sina blad eller sommarblommande lök- och knölväxter. I Faktabanken hittar du flera tips för övervintring av andra växtslag.
Hit hör citrusträden, oliv, palmer, myrten, pelargon, agave, oleander, bougainvillea, Afrikas blå lilja, granatäpple, rosmarin, eldkrona med flera.
Hit hör däremot inte växter som fäller sina blad eller sommarblommande lök- och knölväxter. I Faktabanken hittar du flera tips för övervintring av andra växtslag.
Foto: Karin Elmberg, Iverde m fl.