Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Lök-& Knölväxter

Planteringsråd för narcisser

Plantering av narcisslökar i rabatt

Narcisser är lättodlade och charmiga, så mycket mer än bara de gula påskliljorna. De ratas av rådjur och många andra skadedjur, blir gärna långlivade och är underbara att ta in i vas.
 

Plantering av vårblommande lökar

Narcisser trivs i lite fuktigare och mer näringsrik jord än många andra lökväxter. 


Alla doftar, kanske allra finast den gracila poetnarcissen. Narcisser sprider sig glatt till en våräng där de trivs, men gillar också livet i kruka vid entrén.

 

Planteringsråd för narcisser

 • Våra narcisslökar förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig. Lökar som hängt länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags.

 • Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad. Narcisser trivs bäst i lite kraftigare, vårfuktig jord, men vatten måste kunna rinna undan. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost. 

 • I silande ljus, gärna under träd, kommer narcisserna bäst till sin rätt och blomningen varar längre än i gassande sol.

 • Plantera gärna i grupper om tre, fem eller sju för snygg massverkan. Det är vackert att blanda flera olika narcisser.

Narcisser planterade som en våräng med poetnarciss

Framför allt de enkla narcisserna är underbara i en vild plantering, låt gärna en bit av gräsmattan få vara våräng från mars till maj. Här bland andra ljuva poetnarcissen 'Recurvus'.

 • Skapa en våräng och plantera i gräsmattan. Gräv upp svålen först, lägg sedan tillbaka den upp och ner så att narcisserna får ett litet försprång första säsongen och kan etablera sig. Därefter sprider de sig till en underbar blomsteräng. Klipp gräset först när bladen vissnat ner i början på juni.

 • Plantera löken med spetsen upp på ett djup 2-3 gånger lökens höjd. Ännu djupare om det ofta blir barfrost där du bor. Plantera fram till och med oktober.

 • Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.

 • För långvarig och återkommande blomning behöver narcisslöken gödslas kommande säsonger om jorden är mager. Det görs när löken är i tillväxt under våren och efter blomningen. Strössla ut lökgödsel eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.

Olika sorter av narcisser

Det finns sorter för alla smaker. Från vänster 'Palmares', 'Thalia' och 'Mother Duck'. Alla med underbar, frisk doft.

 • Det är vackert att blanda olika slags narcisser. Fina partners är också vintergrönska som murgröna, vintergröna och skugggröna. Perenner som blommar samtidigt är också fint; gyllenlack, förgätmigej, smörboll, vårkrage, akleja, lungört, tulpaner, pärlhyacinter och gullviva är alla fina ihop med narcisser. Eller samplantera med nävor som döljer narcissernas vissna blad under försommaren.

 • Om blomningen avtar några år behöver beståndet glesas ut eftersom narcisser förökar sig med sidolökar som kan stå väl tätt. Gräv upp lökarna och glesa ut så får de en ny skjuts.

Tips för odling av narcisser i kruka

De flesta lökväxter trivs perfekt i kruka. Men de är mer utsatta för kyla, därför behöver krukan vara väl isolerad eller ställas kallt men frostfritt under vintern.
 
Odling av narcisser i kruka
En härlig vårhäslning vid entrén höjer humöret! Blanda med andra lökväxter som här kungsängslilja. Till höger rufsiga charmtrollet 'Rip van Winkle' som lyser som små vårsolar.
 
 • Se till att krukan har god dränering om den ska stå under bar himmel. 
 • Bottna med ett rejält dräneringslager av kottar, lecakulor eller dylikt. Fyll på med lucker jord. Första säsongen har löken med sig all näring i ”bagaget” men vill du att den ska leva vidare i krukan behöver du gödsla med komposterad kogödsel eller lökgödsel nästa säsong.
 • Samplantera gärna tillsammans med andra lökväxter som avlöser varandra och någon perenn som sedan döljer de vissna lökbladen. Murgröna, låga prydnadsgräs och funkior är vackra bladväxter som är fina hela säsongen.
 • Skydda krukan från kyla vintertid, men låt den stå ute under hösten så att lökarna rotar sig innan vintern kommer. Bädda då in krukan i isolerande material som bubbelplast eller ställ krukan på en sval, frostfri plats. Glöm sedan inte att ställa fram krukan när den stränga kylan släppt taget!
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg och Ibulb.
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com