Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Planteringsråd för tulpanlökar

Plantering av tulpanlökar i rabatt
Tulpaner är lättodlad vårglädje och det finns tulpansorter för alla smaker.
 
Plantering av tulpaner i rabatten
Normaldjupet för tulpanlökar är 2-3 gånger lökens höjd. Men plantera djupare i kalla trakter eller om platsen inte skyddas av isolerande snö.

10 tips för plantering av tulpaner

plantering av tulpanlökar i trädgård rabatt
Tulpanlöken har med sig all näring som behövs för första vårens blomning så det är onödigt att gödsla första säsongen. Bara att plantera!

1. Lökar som hänger länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags. Våra tulpanlökar förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig.

2. Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad. Jordtypen är av mindre betydelse, så länge vatten kan rinna undan. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost. 
 
mix av tulpaner I rabatt
Massverkan är fantastisk med tulpaner i grupp. Hellre plantera flera på en plats som syns väl från huset eller entrén, än att sprida ut tulpanerna för mycket här och var. En djärv färgmix blir i verkligheten härligt uppfriskande!

3. Plantera gärna i grupper om tre, fem eller sju för snygg massverkan. Välj en plats som syns väl inifrån huset eller vid entrén. Det är häftigt att mixa en färg med kontrastfärgen, som lila och orange eller lime och mörkrosa. Varma färger som rött och gult lyser vackras i ett soligt läge medan svala färger som vitt och blått skimrar mest i halvskugga.

4. Vill du ha tulpanerna i gräsmattan, gräv upp svålen först. Lägg sedan tillbaka den upp och ner så att tulpanerna får ett litet försprång första säsongen då de etablera sig.

5. Du kan plantera ända fram tills tjälen får grepp om jorden.
 
 

6. Plantera löken med spetsen upp på ett djup 2-3 gånger lökens höjd. Ännu djupare om det ofta blir barfrost där du bor. Ett tips för att få en längre blomningstid är att plantera var tredje tulpan upp-och-ned. Då tar de tulpaner som sitter upp-och-ned lite längre tid på sig att komma upp och blomma och på det sättet blommar det under längre tid.

7. Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.

8. För långvarig och återkommande blomning behöver tulpanlöken gödslas kommande säsonger. Det görs när löken är i tillväxt, under våren och sensommaren. Strössla ut benmjöl, lökgödsel eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.

9. Tulpaner vill gärna stå varmt och torrt sommartid när den vilar. De är därför perfekta att odla bland andra växter som perenner, buskar och träd. 
 
tulpaner och perenner i samplantering
Välj tidigblommande perenner som förgätmigej om du vill att de ska matcha blomningen.
 
10. Fina partners till tulpaner är vintergrönska som murgröna, vintergröna och skugggröna. Perenner som blommar samtidigt är också vackert, gyllenlack, förgätmigej, smörboll, vårkrage, akleja, lungört och gullviva är alla fina ihop med tulpaner.


Tips för plantering av tulpanlökar i kruka

Plantering av tulpanlök i kruka
Plantera tätare i krukan så stöttar stjälkarna varandra.
 
De flesta lökväxter trivs perfekt i kruka. Men de är mer utsatta för kyla, därför behöver krukan vara väl isolerad eller ställas kallt men frostfritt under vintern.
  • Se till att krukan har rejäla hål i botten så att överskottsvatten kan rinna av, särskilt viktigt om krukan ska stå under bar himmel. 
  • Bottna med ett rejält dräneringslager av kottar, lecakulor eller dylikt. Fyll på med lucker jord. Första säsongen har löken med sig all näring i ”bagaget” men vill du att den ska leva vidare i krukan behöver du gödsla med benmjöl, komposterad kogödsel eller lökgödsel nästa säsong.
  • Plantera tätare än i rabatten och samplantera gärna med andra lökväxter som avlöser varandra. Det är fint att mixa med perenn som sedan döljer de vissna lökbladen. Murgröna, låga prydnadsgräs och hostor är vackra bladväxter som är fina hela säsongen.
  • Krukan kan behöva isloeras vintertid. Bädda in den i frigolit, bubbbelplast eller annat isloerande material. Eller ställ krukan svalt och frostfritt under den värsta köldperioden. Skydda krukan från kyla vintertid, men låt den stå ute under hösten så att lökarna rotar sig innan vintern kommer. Glöm sedan inte att ställa fram krukan när den stränga kylan släppt taget!
 
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg och Ibulb.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.