15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Plantera tulpanlökar

plantering-av-tulpanlokar-i-rabatt-LS.jpg
Tulpaner är lättodlad vårglädje och det finns tulpansorter för alla smaker.
 
Plantering av tulpaner i rabatten - LS
Normaldjupet för tulpanlökar är 2-3 gånger lökens höjd. Men plantera djupare i kalla trakter eller om platsen inte skyddas av isolerande snö.

10 tips för plantering av tulpaner

plantering av tulpanlökar i trädgård rabatt - LS
Tulpanlöken har med sig all näring som behövs för första vårens blomning så det är onödigt att gödsla första säsongen. Bara att plantera!
 

1. Förvara tulpanlökar innan plantering

Lökar som hänger länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags. Våra tulpanlökar förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig.
 

2. När plantera tulpanlökar?

Du kan plantera ända fram tills tjälen får grepp om jorden.
 
 
 

3. Plantera i väldränerad jord

Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad. Jordtypen är av mindre betydelse, så länge vatten kan rinna undan. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost. 
 

4. Kombinera med olika färger

Plantera gärna i grupper om tre, fem eller sju för snygg massverkan. Välj en plats som syns väl inifrån huset eller vid entrén. Det är häftigt att mixa en färg med kontrastfärgen, som lila och orange eller lime och mörkrosa. Varma färger som rött och gult lyser vackras i ett soligt läge medan svala färger som vitt och blått skimrar mest i halvskugga.
 

5. Plantera tulpanlökar i gräsmattan

Tulpaner i gräsmattan - px
 
Vill du ha tulpanerna i gräsmattan, gräv upp svålen först. Lägg sedan tillbaka den upp och ner så att tulpanerna får ett litet försprång första säsongen då de etablera sig.
 

6. Plantera var 3:e lök upp-och-ned

Plantera löken med spetsen upp på ett djup 2-3 gånger lökens höjd. Ännu djupare om det ofta blir barfrost där du bor. Ett tips för att få en längre blomningstid är att plantera var tredje tulpan upp-och-ned. Då tar de tulpaner som sitter upp-och-ned lite längre tid på sig att komma upp och blomma och på det sättet blommar det under längre tid.
 

7. Vattna tulpanlökar

Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.
 
ads
 

8. Gödsla tupanlökar

För långvarig och återkommande blomning behöver tulpanlöken gödslas kommande säsonger. Det görs när löken är i tillväxt, under våren och sensommaren. Strössla ut benmjöl, lökgödsel eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.
 

9. Tulpanlökar i vila

Tulpaner vill gärna stå varmt och torrt sommartid när den vilar. De är därför perfekta att odla bland andra växter som perenner, buskar och träd. 
 

10. Samplantering med tulpaner

tulpaner och perenner i samplantering
Välj tidigblommande perenner som förgätmigej om du vill att de ska matcha blomningen.
 
Fina partners till tulpaner är vintergrönska som murgröna, vintergröna och skugggröna. Perenner som blommar samtidigt är också vackert, gyllenlack, förgätmigej, smörboll, vårkrage, akleja, lungört och gullviva är alla fina ihop med tulpaner.
 
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.