15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Frösådd av Julros, Helleborus

Dubbelblommand julros med fläckiga kronblad
Dubbelblommand julros med fläckiga kronblad
Vem tycker inte om julrosor? Julrosen, Helleborus är en av de växter som blommar allra tidigast på våren, och vissa sorter kan till och med blomma under snön.
Det är vanligt att julrosor frösår sig själva och vill man behålla dem får man vara lite försiktig när man börjar vårstäda i rabatten. 
Man kan också samla in frö själv för att så. Då får man bättre kontroll över plantorna och riskerar inte rensa bort dem. Då har man också bättre chans att få fler plantor eftersom de fröer som faller ur frökapseln kan hamna där de inte har en chans att gro, medan du har kontroll över de fröer du själv sår.
Frö från förädlade julrosor, kan ge fröplantor med andra sorters blommor än föräldern. De kan får andra färger, storlekar, bli dubbla eller halvdubbla, allt beroende av vad deras förfäder har för gener. Fröer från arter brukar oftast bli lika sina föräldrar, men kan också korsas och ge olika varianter.

Samla in fröer från julros

Det lurigaste med julrosens fröer är att så snart de mognat faller de ur frökapseln. Denna händelse är ganska svår att tajma. Eftersom det är stor risk att fröer som plockas för tidigt har dålig, eller ingen grobarhet måste man vänta till de är helt klara, vilket brukar vara någon gång i maj-juni. Frösläppet sker oftast helt utan förvarning från en dag till en annan så vill man försäkra sig om att man får tag på fröerna kan man knyta en liten huva av fint tyg över blomman (en skir smyckepåse är perfekt). 
Då kan man i lugn och ro vänta in att de släpper i huvan och säkra skörden på ett enkelt sätt. 

 

Frökapslar på julros

Frösådd av julros, Helleborus

Så dem direkt i såjord, eller plantjord som gärna får vara uppblandad med fint grus, eller perlite för att ge bättre dränering i jorden.
Sätt upp till ca 7 fröer i en perennkruka som mäter ca 11 x 11 cm eller bredså dem alla i en sålåda.
Täck gärna sådden med fint grus eller vermiculite för att minska avdunstningen och ställ sådden utomhus på en skyddad, gärna skuggig plats och håll fuktig, men låt den inte bli genomblöt.
 

 
Det dröjer normalt 12-18 månader innan de gror och fröplantorna börjar skjuta skott ovan jord. Låt dem stå kvar i krukan tills de har minst två blad. Då är det dags att plantera dem i egen kruka. Har du flera fröer i krukan kan man behöva flytta uppkomna sådder vartefter och då får man försiktigt lyfta fröplantan ur jorden med en prickelpinne eller liknande. Försök få med så mycket jord som möjligt runt rötterna utan att störa omgivande frösådder.
Plantera plantan i en kruka som rymmer 0,5-1 liter jord. Då har den tillräckligt med plats att växa fram till det är dags att sätta ut den i rabatten. Håll fuktig och vattna med svag näring. Efter högsommaren brukar det vara dags för utplantering. 
Gräv då en grop som är tillräcklig för att rymma hela krukans innehåll, vattna i gropen och lyft sedan plantan ur krukan utan att rötterna störs i onödan, placera i gropen och tryck försiktigt till jorden runt plantan. Vattna sparsamt ovanpå jorden, gärna någon decimeter ut från plantan.
Beroende av termperatur och väder kan man eventuellt behöva vattna ytterligare en eller ett par gånger, men efter det klarar den sig på egen hand.
TIPS! Om plantan är liten när den sätts ut kan man märka ut den med en eller ett par pinnar så att den inte misstas för ogräs när våren kommer.

Ta tillvara självsådd julros

Det är inte ovanligt att man hittar självsådda små plantor under en julros. Ibland har de hamnat på ett bra ställe, men kanske allt för ofta står de lite tokigt till där de kanske kommer att kvävas av en annan växt eller, ännu vanligare: i en grusgång! (där växer allt!)
Om fröplantan sått sig på en bra plats är det bara att låta den vara, men det kan vara bra att markera den med en eller ett par pinnar så den inte rensas bort av misstag innan den vuxit till sig ordentligt.
 
Självsådd fröplanta av julros, Helleborus
 
Fröplantor man vill flytta på kan det vara klokt att plantera i krukor där de kan växa till sig lite i storlek innan de planteras där de ska växa i rabatten. 
Lirka försiktigt upp dem med en liten plantspade ett ogräsjärn eller liknande och plantera i plantjord i en kruka som rymmer 0,5-1 liter jord. 
 
Frösådder av julros planterade i kruka
 
Man kan också plantera dem i en liten 'barnkammare', en jordplätt, eller odlingslåda där småplantor kan stå på tillväxt i ett halvskuggigt läge.
Efter några månader är plantorna stora nog att plantera ut.
Beroende av sort dröjer det 2-3 år innan de börjar blomma, men det är det värt.
 
Outvecklad frökapsel på julros
 
Outvecklad frökapsel på julros, bara fortsätta vänta...
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.