Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Perenner

Prydnadsgräs - planteringsråd

Hakonegräs i trädgård
Hakonegräs i trädgård
Där inget annat riktigt vill trivas frodas prydnadsgräsen. Hakonegräset förvandlar snabbt den tråkiga slänten till böljande grönska
 
Prydnadsgräsen hör till våra mest lättodlade trädgårdsväxter. De trivs i de flesta jordar och är vackra från sommar till vår. 20 % av jordens yta täcks av gräs! Du hittar vårt stora sortiment under Prydnadsgräs.
 
De flesta prydnadsgräs trivs på en varm, ljus plats i genomsläpplig jord. Är marken dåligt dränerad kommer gräset inte att trivas och får problem med övervintringen då fukt blir stående och fryser till en kompakt iskaka som orsakar syrebrist. En god dränering är alltså nödvändigt och egentligen det viktigaste kravet för att gräsen ska trivas. Läs vidare om odlingsråd i artikeln Prydnadsgräs - skötselråd.

Planteringsråd för prydnadsgräs

Beskärning av prydnadsgräs på våren
På våren ser prydnadsgräsen inte mycket ut efter den årliga beskärningen. Men snart grönskar randgräset på nytt!
 • Krukodlade gräs kan planteras när som helst, men sommartid krävs passning med vattning första tiden. På våren ser plantan inte mycket ut, då gräsen är nerklippta och bara en liten stubb syns ovanför jordytan. 
 • Prydnadsgräs är inte kinkiga med jordtyp utan trivs i de flesta jordar. Det viktigaste är att dräneringen fungerar väl så att överskottsvatten kan rinna av.
 • Se till att jorden är fri från rotogräs före plantering. De nästlar sig annars in bland gräsrötterna och blir svåra att komma åt.
 • Planteringsavståndet beror på om man är ute efter en samlad gräskänsla, eller vill att gräsen ska framträda mer solitärt, kanske med andra växter däremellan. Växtsättet har också betydelse; uprätväxande gräs planteras på ett avstånd av ca 1/3 av den slutliga höjden om de ska växa ihop. Annars ökas avståndet till halva höjden. Utåthängande grästyper planteras på samma avståndet som den slutliga höjden redan från början. Då trängs de inte, utan varje planta får svängrum.
 
 • Låt krukan dra vatten några timmar före planteringen så att rotklumpen är ordentligt genomvattnad.
 • Gräv en vid, djup grop och förbättra gärna jorden med väl nedbruten kompostjord eller kogödsel.
 • Plantera på samma djup som gräset vuxit i krukan.
 • Vattna rejält direkt efter planteringen så att rötterna får kontakt med jorden. Därefter vid torka tills du ser att gräset kommit igång att växa på egen hand. Därefter vattnas bara vid extrem och långvarig torka.
 • Har gräsplantan redan utvecklade blom-ax, klipp ner dessa. Annars satsar plantan massor av energi på att bilda frön i stället för att all kraft ska gå till att rota sig och komma igång att växa.
 • Storvuxna gräs kommer bäst till sin rätt om de betraktas i motljus, och/eller mot en neutral, mörk bakgrund som en häck, ett plank eller en vägg. Se gärna till att de syns inifrån huset, eftersom de är så fina under vinterhalvåret då det mesta är kalt. Blådaggiga gräs får en silvrigare ton i full sol. Gula gräs blir mer gulgröna i ett skuggigare läge. Vit variegering framträder bättre i skugga.
 
Olika planteringsavstånd för prydnadsgräs
De skira gräsen är vackrast i motljus eller sidoljus. Plantera tätare om du vill skapa en samlad effekt som här till vänster med silvergräs, Achnaterum calamagrostis, och jättetåtel, Molinia arundinacea. Med glesare platering får gräsen en mer distinkt solistroll som till höger med tuvrör, Calamagrostis.
 
 
Foto: Karin Elmberg och PPH.
 
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com