15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Röda blad på pelargoner

Pelargon med röda blad
Ibland kan ett eller flera blad på en pelargon färgas röda. Det röda brukar oftast synas närmast bladkanterna men kan också breda ut sig på en större del på ett eller flera av bladen.
 
Röda blad på pelargon
 
Denna missfärgning kan bero på olika saker som för lite eller för mycket vatten, obalans i näringstillförseln, pH-värdet i jorden osv. Den allra vanligaste orsaken är snabba skiftningar i temperatur som främst drabbar pelargoner som står i växthus eller rum som inte är tempererade.
 
 
 
Detta är särskilt vanligt på våren men även ibland på hösten när skillnaden mellan dygnets lägsta och högsta temperaturer skiftar mycket. 
Just den här typen av hastiga ändringar från varma till väldigt låga temperaturer under natten stressar växten med denna typ av missfärgning som följd.
 
Missfärgade röda kanter på pelargonblad
Klarröda bladkanter pga stora skillnader i temperatur med låga nattemperaturer.
 
Exempel stressade blad på pelargon som blir röda
Här ett annat exempel på hur det kan se ut när en pelargon får röda blad pga. någon typ av stress. 

Åtgärd av röda blad på pelargon

Även om det kan se ganska fint ut är dessa blad tyvärr förlorade. De blir inte gröna igen utan kommer att vissna. 
En lämplig åtgärd när denna typ av missfärgningar börjar visa sig är att flytta plantan till en plats där det inte blir lika kallt på natten, ställa in en värmefläkt nattetid eller skydd med någon typ av täckväv så mildras den kraftiga temperaturväxlingen hos pelargonen.
 
De nya blad som växer ut kommer då att blir gröna och fina så att plantan återfår sitt ursprungliga utseende.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.