FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Frösådd av zonalpelargon

Frösådd av zonalpelargoner
 
zonalpelargoner i odlingslåda
 
Zonalpelargonen är verkligen en klassisk sommarblomma för krukor amplar och blomlådor. Den får många blommor och blommar under hela sommaren fram till frost.
 
Frö till zonalpelargoner som du köper har hög grobarhet och gror relativt snabbt, oftast inom 1-2 veckor.
 
Om du däremot vill så frö du själv samlat in från en zonalpelargon, eller annan pelargontyp för den delen rekommenderar jag att du istället läser vår artikel om Frösådd av vilda pelargoner. Dessa insamlade fröer har normalt betydligt längre groningstid och för att lyckas och till och med skynda på groningen finns det lite knep som kan vara bra att känna till.
 
Lämplig tid på året att så zonalpelargon som du vill ska blomma från att frosten är borta till sena hösten är från början av januari till mars då de behöver lite tid på sig att växa till för att leverera denna överdådiga blomning. 
Då det fortfarande är väldigt lite dagsljus är det viktigt att din frösådd får stå under växtbelysning fram till och med mitten-slutet av mars beróende av var i landet du bor. Annars blir resultatet långa, taninga plantor som inte ger det resultat du önskar.
 
Självklart kan du också så pelargoner när som helst under året. Förutsättningen är bara att du har en växtlampa om du sår under den mörkare delen av året från slutet av september till och med mars.

Sådd av pelargonfrö

  • Använd en kruka på 7-8 cm
  • Fyll krukan med såjord, gärna uppblandad med perlit. Det går även utmärkt att sätta frö i Root Riot. Man sätter då ett frö per kub och täcker hålet med en liten bit material som nypts av i ett hörn.
  • Vattna jorden så att den blir fuktig men absolut inte genomdränkt.
  • Sätt ett till tre frön på knappt 0,5 cm djup i krukan.
  • Ställ krukan i ett minidrivhus eller ställ ner den i en plastplåse för att hålla hög luftfuktighet.
  • Förvara sådden i rumstemperatur, ca 20 grader eller något varmare.
  • Efter ca 1 vecka börjar fröerna gro och när det tredje bladet visar sig kan krukan tas ur minidrivhuset eller locket tas av.
  • Fortsätt vattna måttligt.
 
Småplantor av zonalpelargon
 
TIPS! Ska du så många fröer kan du spara plats genom att sätta dem i en liten sålåda eller minidrivhus med lock där du får plats med 10-12 fröer.
 

Uppskolning av fröplantor

När plantan utvecklat 3-5 blad är det dags att sätta den i en egen kruka med blomjord eller ännu hellre pelargonjord som har egenskaper anpassade speciellt för just pelargoner.
 
Plantera om första gången i en kruka som är 9-10 cm i diameter. Pelargoner vill inte ha så mycket vatten och med en för stor kruka i förhållande till rötterna finns alltid en risk att det blir för mycket vatten i krukan när man vattnar.
När rötterna fyller krukan är det dags plantera om i större kruka 12-14 cm eller kanske till och med direkt i blomlådan.

För att veta om det är dags att vattna räcker det inte med att känna ovanpå jorden om det är dags utan stick ner ett finger en bit ner i jorden och känn efter eller lyft krukan för att uppskatta på tyngden om jorden är torr eller blöt innan du vattnar.
 
 

Så här skolar du upp fröplantan

  • Vattna igenom jorden innan omskolning så släpper jorden lättare och rötterna skonas.
  • Den lilla fröplantan är skör. Lossa den försiktigt från jorden i såkrukan med en prickelpinne, ett finger eller en pinne.
  • Lyft plantan i ett blad så att inte stjälken går av.
  • Gör ett hål i jorden i planteringskrukan och sätt ner plantan. 
  • Tryck försiktigt till runt om utan att packa jorden.
  • Vattna så att jorden blir fuktig och inte blöt. Vattna gärna utifrån kanterna och inåt och inte direkt på själva fröplantan.
  • Efter 2-3 veckor börjar du ge den gödning. Vi rekommenderar Pelargonium Focus eller Formulex som är vår bästa allroundnäring.
 
Tag sedan in pelargonerna innan frosten och övervintra dem så får du ännu större och finare plantor till nästa säsong. Läs allt om pelargoner, övervintring, deras skötsel, användning och förökning här i vårt särskilda avsnitt om Pelargoner.
 
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896