FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Pelargonrost - upptäck och behandla

Angrepp på blad av pelargonrost
Från att ha varit relativt ovanlig här i Sverige verkar pelargonrost bli allt vanligare även om den fortfarande är ganska sällsynt.
Eftersom det finns ett stort intresse för pelargoner med många samlare kan det vara bra att känna till hur den ser ut, hur den sprids och hur man kan göra för att bekämpa den. Då behöver man inte oroa sig i onödan om det inte är rost och plantor som är drabbade kan stoppas från att spridas vidare.

Vad är pelargonrost

Pelargonrost, Puccinia pelargonii-zonalis är en svamp som tyvärr lätt kan få spridning om den inte upptäcks i tid. Som namnet antyder förekommer den på just pelargoner.
Den är vanligast på zonalpelargoner men jag har sett angrepp också på engelska pelargoner så troligen trivs den också hos andra sortgrupper som doftpelargoner med flera. Hängpelargoner lär dock vara undantagna.
Pelargonrost trivs i en fuktig miljö med stillastående luft. 
Spridningen sker genom sporer som släpper från undersidan av bladen. De färdas med vind eller vatten till nya värdväxter. De kan också spridas med dina fingrar om oturen är framme. Sporerna behöver en fuktig miljö för att mogna och utveckla ett nytt angrepp.
 
Så snart sporerna får kontakt med en ny planta angrips bladets vävnad där svampen utvecklar speciella sugorgan, haustorier som tar upp näring ur bladen. I nästa steg bildas sporer på bladets undersida som mognar och sänds iväg som ett fint puder till omgivande plantor.

Hur ser pelargonrost ut

Sporer av pelargonrost på bladets undersida
 
Ett angrepp brukar först upptäckas som gula ringar på bladens ovansida. På undersidan bildas först små plåsor som i takt med att svampen mognar utvecklar rostbruna, pudriga ringar eller fläckar av sporer.
Hos angripna plantor gulnar bladen och faller av. Plantan får nedsatt immunförsvar och får försämrad tillväxt. 
Det kan dröja ett par veckor innan en smittad planta visar synliga tecken på ett angrepp. Det är alltid bra att ställa nya plantor i karantän. Här ett mycket bra exempel på varför. 

Bekämpning av pelargonrost

Om man upptäcker rost hos en pelargon ska denna omgående isoleras från andra pelargoner. Var försiktig med hur plantan flyttas då mogna sporer lätt far iväg med vinddrag.
Nyp eller klipp försiktigt bort angripna blad och byt gärna ut översta jordlagret där vilande sporer kan ligga. Låt plantan stå kvar i karantän minst två veckor för att följa och se om något ytterligare angrepp visar sig.
Eftersom ett tidigt angrepp inte syns ska man inte ta sticklingar av en drabbad planta innan man är säker på att rosten är borta.
Är många blad angripna och plantans kondition verkar nedsatt rekommenderas att den slängs i soporna.
 
Man kan också prova med bekämpningsmedel mot svampsjukdomar, men resultat på pelargonrost kan inte garanteras.

Så undviker du pelargonrost

De bästa tipsen för att slippa pelargonrost är:
  1. Håll god ventilation kring dina plantor
  2. Undersök dina plantor regelbundet för att snabbt upptäcka och bekämpa eventuellt angrepp
  3. Ställ alltid nya plantor i karantän tre veckor.
     
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896