Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Omplantering av frösådda pelargoner

Fröplantor av Pelargonium barklyi
När fröerna grott och tre till fyra blad vuxit ut är det dags för omplantering.
Här kommer lite tips och några knep för omplantering av frösådda pelargoner.
 
Frösådda småplantor av vilda pelargonen P. barklyi
Frösådda små plantor av vilda arten P. barklyi
 
Vattna alltid innan omplantering
 
Krukor med frösådda pelargoner
Krukor fulla med frösådda pelargoner
 
En bra regel är att alltid vattna igenom jorden ordentligt innan omplanteringen. Då blir det lättare att lyfta jordklumpen ur krukan och sitter det fler plantor i samma kruka som ska delas upp är det mer skonsamt för rötterna om det är ordentligt fuktigt i jorden.
 
Lyft upp plantorna
Börja med att lyfta hela rotklumpen ur krukan och sära försiktigt plantorna från varandra med så mycket jord som möjligt kvar runt rötterna.

Prickelpinne som hjälpmedel vid omplantering
Prickelpinnen används som hjälpmedel för att lyfta upp de små plantorna
 
Om sådderna kommit upp väldigt ojämnt i en kruka med en planta som är mycket större än de andra kan man lyfta bort den större plantan med hjälp av en prickelpinne och försiktigt lirka upp den utan att de små som är kvar störs för mycket.
 
Små frösådda pelargonplantor med rötter
 
Välj rätt storlek på krukan
Omplanteringen görs första gången till relativt små krukor på högst 8 cm. De växer inte särskilt fort i början och har nu bara små, tunna rötter. Om krukan är större ökar risken för att det blir för mycket vatten i jorden som inte de små rötterna hinner suga upp och de kan i värsta fall ruttna pga syrebrist.
 
Välj rätt jord
Använd alltid en jord av hög kvalitet. Köp aldrig 'billig' jord till dina krukor. Jag brukar använda blomjord, planteringsjord eller den speciella pelargonjorden.
 
 
 
Plantera om
 
Omplanterade frösådda pelargoner
Frösådda pelargoner omplanterade i varsin kruka
 
Fröplantan ska sättas på samma höjd i jorden i den nya krukan som den suttit tidigare. När den är på plats trycker man till  mycket försiktigt runt den lilla plantan så att den sitter stadigt utan att jorden blir för hårt packad.

Vattningstips
Ett bra tips är att alltid vattna i ytterkanten av krukan och inte direkt på stjälken/stammen eftersom den kan vara lite känslig för mycket vatten. Rötterna ska ju dessutom söka sig utåt och inte uppåt/inåt.
Genom att vattna runtom själva plantan efter omplantering sätter sig jorden runt rötterna så att de får ordentlig kontakt med jorden.
 
Återhämtning
Låt gärna de omplanterade plantorna stå kvar i samma eller liknande miljö som innan några dagar tills de återhämtat sig och sätter igång att växa.
Rumstemperatur är att rekommendera och ljus är viktigt. Under vinterhalvåret rekommenderas att plantorna ställs under växtbelysning.
 
Näringsvattna
Efter en vecka kan man börja med pelargonnäringi vattnet en gång i veckan för att få frodiga och fina plantor. OBS! plocka gärna bort de första knopparna hos frösådda zonaler eftersom det kan vara en fördel om de får koncentrera sig på att växa till lite innan det är dags att blomma.
 
Nästa omplantering
När rötterna visar sig i botten av krukan är det dags för nästa omskolning till en kruka med större storlek.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.