Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gör själv: Klätterställning till pumpa och squash

Pumpor i klätterställning
Pumpor i klätterställning
 
Pumpa, flaskkurbits och vintersquash ska hänga länge på eftermognad under sensommaren för att skalet ska hårdna. Det är roligt att se de häftiga frukterna mogna och djupna i färg. Välj sorter som inte är av busktyp, utan slingrar iväg, hit hör pumpor och vintersquash. Här kan du läsa om hur de odlas och här hittar du frön. De ivriga klängena slingrar gärna upp kring ett stöd. Plagiera engelska botaniska trädgården Wisleys suveräna klätterställning som ger ett frodigt pumpavalv av bara slanor.

Pumpor och squash som klättrar på ställning av grenar
Det roligaste med pumpor och squash, förutom att de växer fort, är alla roliga sorter! Vi har ett stort sortiment, här kan du välja och vraka!

Klätterställning till pumpa, flaskkurbits och squash

Till ett skärmtak behövs:

  • Två stadiga grenar som takstöd. Det kan vara gran, rönn, bambu, kastanj eller annat tåligt material. Höjden ger takets höjd.
  • Cirka fem längre grenar som är lite böjliga. Till exempel av pil, färsk bambu eller hassel.
  • Cirka sex tunnare pinnar i en längd som utgör klätterställningens önskade bredd. De ska vara raka, gärna gran eller bambu.
  • Kraftigt snöre.
 
 
Så här gör du:
  • Tryck ner de båda bärande pinnarna stadigt i marken. Avståndet ska vara ställningens önskade bredd. De ska hålla uppe ställningen. 
     
Hemmagjord klätterställning till klättrande grönsaker
Bind fast grenarna stadigt i varandra. Det blir tyngd i ställningen när frukterna börjar mogna. TIll höger: höjd och bredd bestäms av längden på grenarna. Skuggningen ger ett skönt klimat för andra växter som inte trivs i gassande sol.
  • Bind samman dem upptill med en av de sex, stadiga grenarna. Den blir takets överliggare. Använd kraftigt snöre, tyngden blir stor när grönsaksfrukterna mognar.
  • Fäst de böjliga pinnarna i marken på jämnt avstånd och bind fast dem upptill i överliggaren med snöret. 
Olika sorter av pumpa och squash
De lustiga frukterna tål att skärskådas i titthöjd. De ska mogna länge för att skalet ska hårdna och de ska kunna lagras i flera månader.
  • Avsluta med de övriga fem tvärgående pinnarna som fästs i de nu välvda pinnarnas stomme. 
KLättervalv till ettåriga köksväxter och blommor
En maffig variant på klätterställning från Göteborgs botaniska trädgård. Här slingrar raketklättrare som vintersquash, pumpor, rosenböna och klockranka.
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.